• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.11.2019

22:34

NAPUSTILA NAS JE PRE TAČNO 18 GODINA, a pamtićemo je po ovim NEZABORAVNIM ULOGAMA! (VIDEO)

Kultura

NAPUSTILA NAS JE PRE TAČNO 18 GODINA, a pamtićemo je po ovim NEZABORAVNIM ULOGAMA! (VIDEO)

Podeli vest

Pre tačno osamnaest godina napustila nas je naša legendarna pozorišna, filmska i televizijska glumica Radmila Savićević

Komične scene, briljantne uloge, a posebno njen osmeh ostaće upamćen generacijama. Iako nas je napustila još davne 2001. godine, Radmilu Savić još uvek pamte kao jednu od naših najboljih glumica. 

Ostvarila je mnoge pozorišne uloge, kao i uloge u serijama i filmovima. I pored činjenice da nije završila Fakultet dramskih umetnosti, njen raskošni talenat je plenio i uveseljavao generacije gledalaca. 

Radmila je rođena kao Radmila Milenković, 8. februara 1926. godine u Kruševcu, a njeno detinjstvo obeležila je svojom ljubavlju i toplinom majka Cana.

- Krštena sam posle sedam godina jer nisu hteli da me prime u školu dok nisam bila krštena. To je bio uslov za to vreme. To je bilo strašno. Mog mlađeg brata i mene tata nije hteo da krsti, tada nismo razumeli zašto, valjda iz nekih svojih uverenja. Moj otac je čak zbog toga morao da ode i da ostavi moju majku sa troje dece bez igde ičega. Ali majke su uvek majke izbore se do kraja. Mi smo imali jedno lepo, siromašno detinjstvo. Ono je bilo toplo, ljudski - prisećala se 1992. godine Radmila Savićević, za emisiju "Veče sa zvezdama".

Radmila je završila Žensku zanatsku školu jer majka nije imala mogućnosti da joj pruži školovanje u Gimnaziji u kojoj su išla deca bogataša. Majka je želela da Rada bude šnajderka, i da joj, kad dođe vreme, preda mašinu u miraz i uda je.

- Moja majka bila je velika žena, sama je podigla troje dece. Imala je čudnu, strahovitu energiju, za nju nije postojalo nemoguće. I da nisam glumica, nikada ne bih mogla da sedim kod kuće, nego bih morala nešto dinamično da radim, stvorim, da ne bude: "Jao, ja nemam. Morala bih nešto da uradim, ja sam od tih žena -  rekla je Savićevićeva u jednom od retkih intervjua koje je dala.

TAMARA DRAGIĆ BLISTALA NA REVIJI SUZANE PERIĆ Pevačica ponela ekskluzivnu haljinu i oduvala sve manekenke na pisti!
I posle Oslobođenja se teško živela.

- Moja majka je bila šnajderka, ali posle Oslobođenja je teško mogla da zarađuje. Ja sam išla na okopavanje kukuruza. Odmah sam organizovala kulturno društvo, pa tako nisam okopavala kukuruz. Akcija je trajala mesec dana. Organizovala sam omladinsko pozorišta, Đuza, Čkalja, moj čovek (Boža Savićević). To omladinsko pozorištve, prerastalo u gradsko pozorište - rekla je Rada Savićević.

Postala je član Okružnog pozorišta u Kruševcu 1959. godine, a iste godine je debitovala u predstavi Roditeljski dom Valentina Katajeva, u kojoj je tumačila lik Marije Martinove. 

Prvu ulogu na filmskom platnu ostvarila je 1961. godine u filmuVlade Petrovića i Jovana Konjovića Mica i Mikica, u kom je tumačila ulogu Leposave, rame uz rame sa Darom Čalenić i Vlastimirom Đuzom Stojiljkovićem. 

Pažnju na sebe je skrenula ulogom razrednog starešine u filmu Višnja na Tašmajdanu 1968. godine, a širu popularnost stiče nakon uloge Violete u kultnoj seriji Kamiondžije. Violeta je devojka zaljubljena u Paju Čuturu (Pavle Vuisić).

Krajem sedamdesetih je briljirala u ulozi sekretarice Žarke u Boljem životu, a 1995. godine dolazi do vrhunca njene karijere, kada je u seriji Srećni ljudi tumačila ulogu Riske Golubović. 

Član Beogradskog dramskog pozorišta postala je 1970. godine, a u njemu je igrala sve do 1986. 


Radmila je u ljubavi sreću pronašla kraj Božidara Bože Savićevića kojeg je upoznala na kruševačkom korzou. Običavala je da supruga zove "moj čovek".

- Otići iz svog rodnog grada, ostaviti svoje majke, svoje kuće, mi smo bili izvor zarade kojima su njima omgućavali da svoje dane bolje prožive. To je bilo strašno. Mi smo otišli. Ljubiša Ružić je ponudio mom čoveku da dođemo u Niš. Mi smo pošli. Nismo imali stan, ništa. Glumci su u svim varijantama bili sirotinja. Ne želim se. Ja sam svoji život sam htela onako kako sam htela - rekla je tada Savićevićeva i dodala:

- Moj muž je bio izuzetno lep čovek -

U srećnom braku sa Božidarom Savićevićem živela je sve do svoje smrti 8. novembra 2001. 

Radmila je sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija