• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.11.2019

11:27

NOVA IZLOŽBA velike slikarske monografije Miše Mihajla Kravceva

Kultura

NOVA IZLOŽBA velike slikarske monografije Miše Mihajla Kravceva

Podeli vest

Jedan od najplodonosnijih srpskih slikara, visoko rangiran na svetskoj umetničkoj sceni, Miša Mihajlo Kravcev, imaće ponovo veliku izložbu slika u Beogradu

Na izložbi koja će biti otvorena u utorak 12. novembra 2019 u 20h, u prostoru bivšeg salona nameštaja Eurosalon, Kralja Milana 2, na uglu sa Andrićevim vencem, biće izloženo oko 50 ulja na platnu i 17 radova ostalih tehnika, poput skica, akvarela, crteža, do sada manje poznatih javnosti, a sama izložba trajaće do 12 decembra.

Direktan povod za ovu izložbu je velika ilustrovana monografija sa delima ovog poznatog umetnika, koja će izaći u izdanju Derete, dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku.

 Tekstove u njoj potpisali su razni eminentni kritičari, Maja Živanović, Mirjana Živković, a pre svih, Djordjo Graso, jedan od najuticajnijih evropskih likovnih kritičara i istoričara umetnosti i stalni selektor Venecijanskog bijenalea, na čiji je poziv Miša izlagao u Milanu, kao i na revijalnoj izložbi za vreme 58-og Venecijanskog Bijenalea, u renomiranoj palati Zenobio.

Na večeri otvaranja izložbe, mnogobrojni poštovaoci dela ovog umetnika imaće priliku da kupe ovu monografiju, u luksuznom izdanju, sa posebnim popustom, a dan kasnije, pojaviće se i u knjižarama.

Foto: www.kravcev.com

 Ova luksuzna i bogato ilustrovana monografija, otkriva veliki deo opusa i ličnosti Miše Kravceva, a na njegovu ličnu želju, pisana je i uredjena, ne onim, kako sam umetnik ističe, „nerazumljivim kritičarskim jezikom“, uobičajenim za takve prilike, već sa namerom da bude prijemčiva svima i da se lako prati i čita sa zanimanjem, što joj daje posebnu konotaciju.

Urednik ove prve po redu, slikarske monografije Miše Mihajla Kravceva, je Aleksandar Šurbatović, a dizajn je uradio Darko Nešković.

Program i otvaranje ove promocije, kao i velike izložbe slika, vodiće Dušica Spasić, novinar TV Pink.

 - I pored toga što imam dosta publike i poštovalaca, jedan veliki deo javnosti mogao je do sada da vidi moja dela samo preko medija i društvenih mreža. Na ovoj sjajnoj lokaciji i u ovom izuzetnom prostoru, mnogi će sada biti u prilici da ih pogledaju uživo i tako dobiju potpuni doživljaj moje umetnosti, uključujući i onu petu dimenziju po kojoj su moje slike poznate. I nadam se da će samo jedan pogled na moje slike biti dovoljan da to u potpunosti prenese - ističe autor.

Foto: www.kravcev.com

„Mnogo puta do sada su mi rekli, otprilike – Ja se ne razumem mnogo u slikarstvo, ali Vaše slike mi se veoma dopadaju.

U slikarstvo se razume svako ko poseduje život i svako ko poseduje osećanja .Umetnost pripada svima, ne samo nekim takozvanim, dobrim poznavaocima.

Ja ne želim da slikam ništa od onoga što danas bilo koji telefon ili foto aparat mogu da naprave bolje od mene - ja slikam isključivo ono, što nikada nijedan kompjuter ili bilo koja, sprava, neće moći da postignu, a što će svaka živa duša uvek moći da snažno oseti.

Ja slikam čistu emociju“

Foto: www.kravcev.com

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!
Politika

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

24.04.2024

12:17

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!

Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, čiji je osnivač Nataša Kandić, u pismu upućenom svim državama članicama Ujedinjenih nacija pozivaju sve ambasadore zemalja članica UN da glasaju za podršku sramnoj rezoluciji Generalne skupštine kojom bi se, kako se navodi, "11. juli proglasio Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

24.04.2024

12:11

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija