• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.12.2019

18:45

LANE GUTOVIĆ U ULOZI SMRTI! Fantastična ekipa glumaca u predstavi ARZAMAS u Zvezdara teatru nateraće vas da se ozbiljno zamislite!

Kultura

LANE GUTOVIĆ U ULOZI SMRTI! Fantastična ekipa glumaca u predstavi ARZAMAS u Zvezdara teatru nateraće vas da se ozbiljno zamislite!

Podeli vest

Konferencija za medije povodom premijere predstave „Arzamas" održana je danas u Zvezdara teatru. Predstava nastala po romanu Ivane Dimić, koji je nagrađen NIN-ovom nagradom za roman 2016. godine, biće premijerno izvedena 24. decembra u 20 časova na Novoj sceni Zvezdara teatra. Ivana Dimić je i autor dramatizacije, rediteljka je Ljiljana Todorović, a glumačku ekipu čine Branka Petrić, Nela Mihailović i Milan Lane Gutović

„Arzamas" tematizuje odnos između majke i ćerke. Autorka Ivana Dimić u roman je utkala svoje lično iskustvo, jer je godinama čuvala dementnu majku i paralelno sa tim pisala. Arzamaski uzas, kroz koji majka i ćerka u ovoj situaciji prolaze, autorka je opisala koristeći reči Viktora Šklovskog "Sreća i smrt, eto to je arzamaski užas".

Konferenciju je otvorila rediteljka Ljiljana Todorović.

- Situacija je arhetipska, odnos roditelja i deteta, u ovom slučaju majke i ćerke, u danima kada se neumitno bliži kraj života roditelja i kada treba da usledi rastanak. Na prvi pogled, ni lakše i jednostavnije teme u smislu da je svakome poznato, u isto vreme ni zahtevnijeg zadatka. Jedan od inspirativnih citata bio nam je i Volterov: „Kada je sve izgubljeno, kada više nema nade, život je tada sramota, a smrt jedina dužnost". Odnos prema smrti je polivalentan, jer na prvi pogled to je užas i strah, ali kad se zagrebe ima tu svačega - kaže rediteljka.

Glumica Branka Petrić posle nekoliko godina ponovo igra Zvezdara teatru. Svima je dobro poznata njena uloga u čuvenoj predstavi „Lari Tompson-tragedija jedne mladosti", a u predstavi „Arzamas" Branka Petrić će tumačiti ulogu majke.

- Svako je imao ili ima majku. Kad uopšte pravimo uloge onda izvlačimo nešto iz našeg iskustva, prošlost, a za ovo sada, ja sam morala da posegnem za budućnošću. U ovoj fazi, u kojoj se nalazi junakinja koju igram, deo mozga, njegov kompjuter počinje da se raspada i onda počinje jurnjava za tim delićima, napor da se to ponovo dovede u neki red. Prizivanje takvog iskustva je sa jedne strane, kao glumački postupak, vrlo inspirativno, ali s druge strane sam s vremena na vreme kada sam se vraćala sa proba imala osećaj da sam vrlo razorena. U svakom slučaju veoma mi je drago što sam imala tu sreću da dobijem ovu ulogu - kaže Branka Petrić.

Glumica Nela Mihailović igra ćerku. Izrazila je veliko zadovoljstvo što prvi put sarađuje sa Brankom Petrić i Ljiljanom Todorović i našalila se da je posle dužeg vremena konačno najmlađa u ekipi.

- Ta zavodljivost smrti i života, mreža koja se plete u iskustvu svakog od nas i pokušaj razumevanja i rasplitanja tog nerazdvojivog odnosa života i smrti je ono čime smo se mi bavili. Uloga majke je bila moja inspiracija. Majka je šarmantna, duhovita, sva satkana od života. Približavajući se smrti ona postaje teška, sebična i zahtevna, ali nastavlja da daje taj splet emocija- od ljubavi do mržnje, a zapravo od život do smrti - kaže Nela Mihailović.

Glumac Milan Lane Gutović ima veoma specifičnu ulogu. U predstavi „Arzamas“ imaće zadatak da personifikuje smrt.

- Ja igram zavodljivu smrt. Zadatak ove uloge je da napravim vezu između publike i onoga što ćete videti na sceni, i da objasnim jednu vezu između smrti same i vas kao gledalaca. Sva ta objašnjenja su naravno nepotpuna i upotpune se tek onda kada umeremo, ali ova površna saznanja koja imamo mi, obični ljudi ili pozorišni stvaraoci, to smo upisali u ovih nekoliko strana teksta koje ja igram - kaže Milan Lane Gutović.

Prve reprize predstave "Arzamas" zakazane su za 25. i 27. decembar, a sledećeg meseca predstava će biti na repertoaru 15, 21. i 22. januara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Magazin

Džet set

Srbija