• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.04.2020

08:45

NEBESKA UDICA JE BILA NA KORAK DO OSKARA! Malo njih zna kako su plaćeni HONORARI ZA OVE ULOGE zbog rata!

Kultura

NEBESKA UDICA JE BILA NA KORAK DO OSKARA! Malo njih zna kako su plaćeni HONORARI ZA OVE ULOGE zbog rata!

Podeli vest

Nećete nikada pogoditi.

Nekoliko meseci posle bombardovanja 1999. godina, reditelj Ljubiša Samardžić počeo je da radi na filmu "Nebeska udica" koji je 2000. godine predstavio gledaocima. U radnji filma smeštena je priča o ljudskim sudbinama tokom NATO agresije, kao i grupe mladića iz kraja koji pored toga što svako veče bombe padaju izlaze na teren i igraju koškaru. U filmu su specijalni gosti bili Željko Rebrača, Aleksandar Đorđević, Dejan Bodiroga i Željko Obradović.

''DOBRO NAM DOŠLA U SEKTU'' Petar Strugar odveo koleginicu na svoje POSEBNO MESTO - Šta će reći Milica?

Foto: Printscreen You Tube

SVI STE VOLELI DA JE GLEDATE! Radoš Bajić otkrio ZAŠTO su snimljene samo DVE SEZONE SERIJE "Psi laju, vetar nosi"

Većini je možda ljubavna priča između Kaje (Nebojše Glogovca) i njegove bivše supruge Tijane (Ane Sofrenović) zauvek ostala urezana u sećanju. Replike iz filma su postale kultne i često se mogu čuti, a njihove rasprave pokazuju da je ljubav ono što ih drži u kontaktu.

Kada su novinari upitali režisera, zašto odmah posle bombardovanja debituje sa filmom koji oslikava vreme koje još u sećanjima naroda, Ljubiša je rekao:

Foto: Printscreen You Tube

-  Priznaćete da je svo ovo necivilizacijsko zlo donelo nešto što je verovatno pokrenulo civilizacijske mozgove. Ja sam bio iznenađen tom agresijom, drskošću da celokupna zapadna alijansa krene na pohod uništavanja psihologije, ne objekata, na ovim prostorima. Evidentno je da smo postali taoci i naših i njihovih, da je diplomatija trebalo da bude daleko mudrija, da je morala da ima komunikaciju sa svetom. Zato je ono što nam se desilo u meni ostavilo najdublji trag. Uz sve to, imao sam intimnu muku, pa je moj intimni rat za zdravlje mog sina bio daleko veći od ovog bombardovanja. Eto, biće da su te emocije pokrenule moju odluku da režiram. U trenucima kada sam odlučio da krenem, shvatio sam da bi to trebalo da bude film između neba i zemlje, film koji nije za ovaj čas i tren nego film sa večitom emocijom. Ako se bavite ljudskim sudbinama, njihovim manama i vrlinama, mržnjama i ljubavima, ako otkrivate njihove unutrašnje muke, i ako imate uz sve to jednu iskrenost u njihovim karakterima i sudbinama, onda to neće biti film samo za jedan tren. Opredeljujući se između žanra, odlučio sam da to bude jedna moguća priča, a da ima dodira sa fantazmagorijom. Čitava igra između košarke i bombardovanja, između leta lopte i rakete, ima svoju metaforu. Jer košarka je pobeda, u njoj je teza da u sebi treba savladati nesigurnosti i nesporazume, da treba steći unutrašnji mir i pobediti - izjavio je tada za "Vreme" Samardžić. 

Foto: Printscreen You Tube

Objasnio je i kako se borio sa malim budžetom za ovaj projekat.

- Prilagođavamo se, napravili smo koncept koji je sada jedino moguć. A to je: ljudima obezbediti pristojne plate za dva meseca, a procena vrednosti njihovog rada će doći tek nakon produkcije. Biće nekolicina domaćih sponzora. Koprodukcije ako bude, a čekamo odgovor sa zapada, cela ekipa će dobiti ono što zaslužuje- izjavio je 2000- te godine reditelj i proslavljeni glumac. 

ODRASTAO JE NA KARABURMI, A PORODICA MU SE ČESTO SELILA... Biković otkrio šta mu je brat monah rekao kada je postao NAJPOPULARNIJI GLUMAC

Film je bio jugoslovenski kandidat za Oskara, za najbolji film van engleskog govornog područja za 2000. godinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija