• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.10.2020

10:06

JAVNOST JE ZANEMELA! EVO ŠTA JE KIŠ PRED SMRT ODGOVORIO NA PITANJE ŠTA GA BOLI! Na današnji dan umro je jedan od najpoznatijih srpskih pisaca!

Kultura

JAVNOST JE ZANEMELA! EVO ŠTA JE KIŠ PRED SMRT ODGOVORIO NA PITANJE ŠTA GA BOLI! Na današnji dan umro je jedan od najpoznatijih srpskih pisaca!

Podeli vest

Danilo Kiš, rođen 22. februara 1935. godine, od oca, mađarskog Jevrejina, Eduarda i majke Milice, Crnogorke, bio je jedan od najvećih srpskih književnika

Na današnji dan 1989. godine umro je Danilo Kiš, jedan od najvećih pisaca novije srpske književnosti čije je delo značajno doprinelo njenoj afirmaciji u svetu. Preveden je na mnoge svetske jezike i dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada.

Ovo su neke činjenice o njegovom životu:

1. Danilo Kiš je upisao Filozofski fakultet 1954. godine, a završio ga je PRVI u generaciji 1958. godine. Studirao je opštu književnost.

2. Roman „Peščanik“ je objavljen 1972. godine i za taj roman je dobio NIN-ovu nagradu, koju je nekoliko godina kasnije VRATIO.

3. Američki PEN mu je 1989. godine dodelio nagradu Bruno Schulz Prize.

4. Godine 1959. prvi put u životu prelazi granicu, kod Sežane, na putu za Pariz.

5. Od 1962. do 1964. godine je radio kao lektor za srpskohrvatski jezik na Univerzitetu u Strazburu, a kasnije u dva navrata, na Univerzitetima u Lilu i Bordou.

6. U životu je voleo dve žene, prvu Mirjanu Miočinović koja mu je bila supruga, a kasnije, drugu, Paskal Delpeš (Pascale Delpech).

7. Rak pluća su mu dijagnostikovali američki lekari.

8. Borislav Pekić je zabeležio razgovor sa Kišom tokom njegove bolesti. Na pitanje da li ga nešto boli, Kiš je potvrdno odgovorio, a na pitanje šta ga boli, rekao je: “Život!”

9. Iako je umro u Parizu, izjavio je da želi da bude sahranjen Beogradu, po pravoslavnom crkvenom ritualu, bez govora. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, 15. oktobra.

10. Mark Tompson je napisao knjigu “Izvod iz knjige rođenih: Priča o Danilu Kišu” i za nju je dobio nagradu “Lora Šenon za savremene evropske studije”, 2016. godine.

11. Dela: "Mansarda", "Bašta, pepeo", "Peščanik", "Grobnica za Borisa Davidoviča", "Rani jadi", "Enciklopedija mrtvih", "Čas anatomije"...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija