• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti/informer.rs

18.11.2020

09:00

O NIKOLI TESLI MNOGO ZNAMO, A EVO KAKVA JE BILA NJEGOVA MAJKA! Jedina žena koju je voleo - Nije umela da čita, ali je napamet znala odlomke iz "Gorskog vijenca"!

Kultura

O NIKOLI TESLI MNOGO ZNAMO, A EVO KAKVA JE BILA NJEGOVA MAJKA! Jedina žena koju je voleo - Nije umela da čita, ali je napamet znala odlomke iz "Gorskog vijenca"!

Podeli vest

U knjizi "Moji izumi" Nikola Tesla se za svoj izumiteljski dar zahvalio, pre svega, majci. O našem čuvenom naučniku mnogo znamo, a u ovom tekstu bolje upoznajte ženu koja ga je donela na ovaj svet, Đuku Teslu, rođenu Mandić...

Sa mnogo topline i ljubavi opisao ju je kao izuzetno hrabru ženu, velikih sposobnosti i moralne snage.

Đuka je potekla iz svešteničke porodice, u takvu se i udala. Rođena je u Tomingaju kod mesta Gračac 1822. godine, kao unuka prote Tome, ćerka Nikole Mandića i Soke Budisavljević. Majka joj je rano umrla, pa je kao najstarije dete brinula o šestoro braće i sestara, što ju je udaljilo od obrazovanja.

Đuka je bila jedina žena koju je Nikola Tesla voleo i kojoj je beskrajno verovao.

Nije umela da čita, ali je obožavala poeziju i napamet znala hiljade stihova narodnih pesama, pa i odlomke iz Njegoševog "Gorskog vijenca". Nikola je od nje nasledio i fantastičnu moć pamćenja. 

Spretna i domišljata, još od malena je pronalazila razne sprave i od beskorisnih stvari pravila korisne.

Koliko je Nikolina majka bila posebna i hrabra opisuje jedan događaj koji prikazao u knjizi "Moji izumi", a priča prati Đukin mladalački period: "Kada je majci bilo šesnaest, nekakva zarazna bolest je harala zemljom. NJenog oca su pozvali da obavi poslednju pričest bolesnika na umoru, a za vreme njegovog odsustva, ona je sama otišla da pomogne jednoj porodici u susedstvu, koju je takođe napala ta strašna bolest. Svi članovi porodice, njih petoro, brzo su podlegli jedno za drugim. Ona ih je sama okupala i obukla. Pošto ih je, prema običajima predaka, ukrasila cvećem, položila ih je na odar. Kada joj se otac vratio, sve je bilo pripremljeno za hrišćansku sahranu."

Postala je supruga sveštenika Milutina Tesle, sa kojim je u Smiljanu dobila dva sina - Dana i Nikolu, kao i tri ćerke - Angelinu, Milku i Maricu. Nažalost, Dane je od udarca konja preminuo u 14. godini, što je bila velika tragedija za porodicu. Posle toga, Tesle su se preselile u Gospić.

Mnogo pažnje je posvećivala vaspitanju dece, učila ih da budu dobri ljudi i milostivi prema bližnjima!

Svaki kutak doma je držala pod konac, pravila je alatke, tkala, vezla. Mnogo se brinula oko Nikole jer je često bio bolešljiv i plašljiv. Ona je oduvek prepoznavala njegovu posebnost i verovala da će strahovi nestati.

Kao što je u patrijarhalnoj zajednici bio običaj, tako se i u porodici Tesla očekivalo da će Nikola naslediti oca i nastaviti svešteničkim stazama. Majka je očekivala da joj sin krene tim putem, ali da bude obrazovan, dok je otac Milutin verovao da su one neprijatelji vaspitanja.

Majka je odigrala ključnu ulogu u Nikolinom školovanju!

Iako je Milutin imao bogatu biblioteku, sinu u ranom dobu nije dozvoljavao da čita. Nikola je krišom pravio fitilje, izlivao tanke štapove lojanice i "gutao" stranicu za stranicom, sve dok ne svane. Majka ga je, za razliku od oca, u potpunosti razumela!

Nikola je privukao pažnju javnosti kada je u šestoj godini stavio u pogon vatrogasna kola. U tom periodu, Đuka je uspela da ubedi supruga da je za dete bolje da studira tehniku, umesto Bogoslovije. Milutin je jedva pristao jer je Đuka bila uporna. 

Nikola je više puta isticao da je bila dobar psihilog sa jakom intuicijom!

Najveći genije nije krio da mu je ona pomogla da prevaziđe fazu koja je za njegovog oca bila nepremostiva. Naime, u mladalačkom dobu bio je naklonjen kocki i samo je ona to smatrala prolaznom strašću, kao i to da čovek može da se spase samo vlastitom voljom.

Tesla je naučio da ukroti strasti baš zahvaljujući majci, te je tako "pobedio" i jaku želju za pušenjem i ispijanjem kafe.

Telegram da mu je majka na samrti, Nikolu je zatekao u Parizu. Odložio je sva predavanja i odmah otputovao u Gospić. Georgina Đuka Tesla je umrla uoči Vaskrsa, na Veliku subotu, u aprilu 1892. godine. Bog joj je uslišio poslednju želju, videla je voljenog sina Nikolu i oprostila se sa njim.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija