• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.11.2020

15:56

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE EMIR KUSTURICA! Naš režiser spada u grupu "OSAM ODABRANIH" KOJI SU ČUVENU NAGRADU OSVOJILI DVA PUTA! Svaki njegov film UVEK JE IZAZVAO PAŽNJU, a evo kako JE DOŠLO DO SARADNJE SA HOLIVUDSKIM FRAJEROM!

Kultura

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE EMIR KUSTURICA! Naš režiser spada u grupu "OSAM ODABRANIH" KOJI SU ČUVENU NAGRADU OSVOJILI DVA PUTA! Svaki njegov film UVEK JE IZAZVAO PAŽNJU, a evo kako JE DOŠLO DO SARADNJE SA HOLIVUDSKIM FRAJEROM!

Podeli vest

Na današnji dan 1954. godine rođen je jedan od najproslavljenijih svetskih režisera Emir Kusturica

U svojoj dugoj karijeri Emir Kustruica je osvojio mnoge filsmke nagrade, sarađivao je sa našim najboljim glumcima kao što Pavle Vuisić, Miki Manojlović, Slavko Štimac, ali sa velikim svetskim zvezdama poput Džonija Depa, Fej Danavej i Džerija Luisa.

Njegov prvi film "Sjećaš li se Doli Bel je premijerno prikazan na festivalu Veneciji gde je osovjio nagradu za najbolje debitantsko delo.

U DRUŠTVU OSAM ODABRANIH

Emir Kusturica spada u grupu osam odabranih režisera koji su dva puta osvojili Zlatnu palmu na Filmskom festivalu Kanu.

Njegov drugi fim "Otac na službenom putu" nagrađen je Zlatnom palmom na festivalu u Kanu. Ovo delo je godinu dana kasnije bilo u konkurenciji pet filmova za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja, ali ovo priznanje nažalost nije dospelo u ruke našeg režisera.

Sledeća Palma je došla u njegove ruke zahvaljući filmu "Podzemlje" koji 1995. godine trijumfovao na jednom od najprestižnijih festivala.

AMERIKA

Jedan period svog života naš režiser je proveo u Americi na univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

Njegov student Dejvid Etkins pokazao mu je jedan svoj scenario, a po njemu je nastao film koji je režirao upravo Kusturica, a glavne uloge su igrali Džoni Dep, Džeri Luis i Fej Danavej.

Džoni Dep u to vreme još uvek nije bio velika zvezda, ali godinama kasnije postaće jedno od najprepoznatljvijih lica Holivuda.

Film je nagrađen Srebrenim medvedom na festivalu u Berlinu.

NATURŠČICI


Kusturica nikad je prezao od toga da uloge u svojim filmovima daje ljudima koji nisu profesionalni glumci.

Iako su u njegovim ostvarenjima igrale velike zvezde naše kinematografije, uvek  se našlo neko mesto i za naturščike.

Njegov sin Stribor koji je muzičar, igrao je u četiri njegova filma.

GLUMAČKI TALENAT

Pored fenomalnog dara za režiju, Emir Kusturica je u nekoliko navrata pokazao i svoj talenat za glumu.

Sa 18 godina debitovao je u kultnom filmu "Valter brani Sarajevo". Takođe ostvario je epizodne uloge u filmovima "Vizantija" i "13. jul".

Takođe pojavio se i u svojim filmovima "Arizona drim" i "Podzemlje", a treba istaknuti i filmove "Jagoda u supermarketu" i "VIr" gde je takođe pružio svoj glumački doprinos.

Ipak, najznačajniju ulogu odigrao je u svom filmu "Mlečni put" gde mu je partnerka bila Monika Beluči.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljiljana Kuzjak

pre 3 godine

Hvala sto ste se setili rodjendana divnog i dragog Emira Kusturice. Veliki je to covek i zasluzio je apsolutno sve pocasti i privilegije ovog sveta!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija