• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.12.2020

11:54

NOVINARSKA PROJEKCIJA "DARE IZ JASENOVCA", brutalna istina o zloglasnom Jasenovcu!

Kultura

NOVINARSKA PROJEKCIJA "DARE IZ JASENOVCA", brutalna istina o zloglasnom Jasenovcu!

Podeli vest

Ostvarenje reditelja Predraga Antonijevića "Dara iz Jasenovca" izabrano je za srpskog kandidata za 93. Nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke - Oskar, a tim povodom je organizovana novinarska projekcija filma u beogradskoj Kombank dvorani

Premijera Antonijevićevog ostavrenja u SAD je zakazana za 5. februar 2021. godine.

Novinar Tanjuga je video dugočekivani film u čijem središtu je devojčica Dara koja se suočava sa neobjašnjivim razmerama holokausta u Nezavisnoj državi Hrvatskoj nakon što je zajedno sa majkom i braćom dospela u kompleks koncentracionih logora poznat kao Jasenovac.

U ulozi Dare sjajno se snašla devojčica Biljana Čekić koja svedenim glumačkim sredstvima uspela da dočara unutarnju teskobu izazvanu užasima koji je okružuju u nastojanju da spasi život makar mlađem bratu.

Na novinarsko pitanje za vreme nastajanja filma šta je zapravo osnovna zamisao i cilj reditelja Antonijević je rekao "Napravićemo film u kojem će se videti kako su nas klali, a ne kako su nas spašavali".

To je i ostvario.

Foto: printscreen You Tube Studio B

Dara iz Jasenovca


Britalne scene egzekucija srpskih logoraša u Jasenovcu po istinitosti su u rangu Zafranovićevim scenama u jednom od najvažnijih ostvarenju "Okupacija u 26 slika".

Ljubo Miloš, zloglasna Nada Šakić i njen brat Vjekoslav Maks Lubiurić predstavljeni su kao morbidni zločinci koji na licu mesta u toku obroka ili razgovora sa drugim oficirima ubijaju bez razloga nesrećne ljude koji je sudbina odvela u Jasenovac.

Takođe strahote dece u Jasenovcu čije majke bivaju deportovane nemačke koncentracione logore prikazane u su skoro dokumentnom tehnikom.

Upravo te scene bi rasplakale i najokamenjenija srca.

Ostvarenju možda nedostaje kontekst u kojem je logor nastao za vreme Drugog svetskog rata.

Antonijević je napravio film o kojem će se nesumnjivo dugo polemisati u kontekstu regionalnih odnosa država nastalih nakon raspada SFRJ.

Međutim, nesumnjivo je da ostavrenje "Dara iz Jasenovca" nakon skoro 70 godina otkriva tragediju koja se događala u Jasenovcu, koncentracionom logoru koji je jedni u fašizmom porobljenoj Evropi imao prostor za decu, zapravo bolnicu u kojoj su ta deca umirala od hladnoće i gladi, kada nisu bila ubijana.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija