• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic/informer.rs

08.01.2021

11:53

TAJNA ČUVENOG POLJUPCA! Lepa Brena se strasno LJUBILA SA NJIM - ove podatke o filmu "Hajde da se volimo" MALO KO ZNA

Kultura

TAJNA ČUVENOG POLJUPCA! Lepa Brena se strasno LJUBILA SA NJIM - ove podatke o filmu "Hajde da se volimo" MALO KO ZNA

Podeli vest

Praznici, porodično okupljanje, televizija i jedna od asocijacija na ovaj zimski period jesu filmovi koje gledamo na malim ekranima. Svi oni koji umesto popularnih platformi sa velikim brojem svetskih serija i filmova ipak uživaju u domaćoj kinematografiji, zasigurno su do sada nekoliko puta gledali legendarni film „Hajde da se volimo“ koji ima i svoje nastavke. Međutim, malo su poznati određeni detalji ove triologije koja je snimljena pre više od trideset godina

Za snimanje ovog filma glavni krivac je Radoslav Raka Đokić, menadžer Lepe Brene i „Slatkog greha“. Naime, mesecima su se vodili pregovori oko toga da Brena izda novi album za Produkciju gramofonskih ploča Televizije Beograd. Od 1982. godine do 1987. godine Brena je izdala čak osam ploča za pomenutu kuću, te donosi odluku da kreće da izdaje za „Diskoton“, tada ljutog rivala PGP-A. Ugovor je potpisan, sprema se deveti po redu album koji će kasnije nositi naziv „Hajde da se volimo“. Brena tada po prvi put počinje saradnju sa Marinom Tucaković i Aleksandrom Radulovićem Futom, a kao prodicenti i saradnici na albumu nalaze se Kornelije Kovač i Miroljub Aranđelović Kemiš, kao i Raka Đokić. Mnogi smatraju da ovaj i dva sledeća albuma su ključna u karijeri Brene koja postoji već četrdeset godina na sceni, te da su joj pesme kao što su: „Golube“, „Suze brišu sve“, „Evo, zima će“, „Sanjam i mnoge druge, donele ogroman uspeh.

Zanimljiv momenat je i taj da je plavokosa pevačica koja je tada harala Jugoslavijom i imala veliki broj koncerata imala filmsko i televizijsko iskustvo. Pre filma u kojem glumi glavnu ulogu, Brena je imala epizodne uloge u ostvarenjima „Tesna koža“, „Nema problem“, „Kamiondžije ponovo voze“.

Foto: HIT dodatak/informer

Hajde da se volimo

Raka je imao želju da okupi najbolju ekipu koja bi radila na ovom projektu i tako je pozvao scenaristu Jovana Markovića koji je u tom trenutku iza sebe imao ostvarenja kao što su filmovi iz „Žikine dinastije“, „Ćao inspektore“ i brojne druge. Režiju za ovu triologiju potpisao je Aleksandar Đorđević koji je radio tada najgledanije filmove u Jugoslaviji. Brenin menadžer se vodio time da ne želi preterano da menja ono što je „Slatki greh“ radio svakodnevno tokom svojih turneja i koncerata, već je publici želeo da dočara autentičnost ovog benda.

Snimanje je započeto već posle nekoliko meseci priprema, a ono što su novinari tih dana prenosili jeste da je sve išlo kao podmazano. Snimalo se na brojnim lokacijama, od Afrike, Dubrovnika, Durmitora, Ade Bojane, Mostara, Užica, Beograda, Budve, Lopuda, Korčule, Zagreba, Sofije, Madrida, Londona, Istanbula, te sve do Majamija. Došlo je na red bioskopsko prikazivanje, a reakcije nisu bile onakve kakve su svi očekivali. Sale su bile dupke pune, a gledaoci koji su izazili komentarisali su kako je Breni bolje da se drži mikrofona. Mladima je bila seks simbol, dok su kritičari iz sveta kinematografije bili podeljeni. Mnogima je bilo neobično da Brena u kupaćem i sa lancima vezanim peva, kao što je to činila u pesmi „Robinja“. Dok su kritičari pisali brojne kritike, Brena je odlučila da izađe u javnost i po prvi put do tada odgovori svima onima koji su je kritikovali, ali i drugoj strani, svojim pristalicama.

- Moraću dobro da razmislim pre novog filmskog projekta. U Jugoslaviji se ne isplati raditi filmove iz više razloga, a osnovni je pravo fušarenje koje vlada u video produkciji. Kada sam snimila prvi film, svi su rekli kako je to preterivanje i kako bi bilo dobro da se zadržim na pevanju. Sva četiri filma koje sam do sada uradila bili su apsolutni rekorderi u broju gledalaca. “Hajde da se volimo” drugi deo, prodat je na video kasetama u 80.000 primeraka. Moj novi film, čiji je premijera bila u novembru, već posle prve filmske projekcije mogao se iznajmiti u video klubovima. Video-pirati su na projekciji filma snimili kasetu. Iznajmljuju loše kopije. Reč je o muzičkom filmu, koji zbog lošeg kvaliteta zvuka na piratskim trakama gubi ono što je njemu najlepše. A taj film u bioskopskim salama deluje kao praznik za oči i uši. U Zenici ga je videlo dvadeset hiljada ljudi, a u sali tokom zime nije bilo grejanja, praktično bila je hladna - izjavila je tom prilikom Brena. U želji da odbrani najveću jugoslovensku zvezdu svih vremena, jedan filmski kritičar je rekao:

Foto: HIT dodatak/informer

- Amerikanci, koji su šou-biznis izmislili, imaju svoje ikone, Ester Vilijams, Merilin Monro, Madonu. Mi smo imali Brenu koja je bila pomalo od svake. U zavisnosti od prilike, ona je i nešto poput Bond devojke, Čarlijevog anđela, Modesti Blejz i, uopšte, svakog ženskog lika koji je ostavio traga u popularnoj kulturi. Ko u to ne veruje, nek pogleda "Hajde da se volimo", i videće Brenu kako lako poput vidre skače u more, mlati negativce, pa u najženstvenijim toaletama koje se mogu zamisliti peva i igra ostavljajući bez daha sve oko sebe - izjavio je jednom prikom za tadašnje medije jedan od filmskih kritičara koji je bio aktuelan.

Nedugo nakon prvog filma kreće snimanje nastavka, te se 1989. godine snima "Hajde da se volimo 2" koji ovog puta režira Stanko Crnobrnja, čiji je otac bio jedan od najbližih saradnika Josipa Broza Tita.

Spot za pesmu "Hajde da se volimo" koji se pojavljuje u filmu, urađen je u dve verzije. Prva je snimljena u Dubrovniku, a druga, otpevana na engleskom jeziku, urađena je u Londonu.

Ovog puta publika je vapila za nastavkom, te su reakcije bile odlične. U to vreme pojavljuju se video kasete, te je Stanko Crnobrnja koji je bio režiser poslednja dva nastavka, pokušao slikovito da objasni histeriju za ovim filmom. Tvrdio je da je interesovanje bilo toliko da su video-klubovi ove filmove izdavali na sat, a ne na dan.

Mnogo kasnije saznalo ste da Brena nije skočila sa mosta u Mostaru, već da je tada po prvi put imala dublerku. I to ne žensku, već muškarca. Jadranko Fini iz Mostara za potrebe filma prerušava se u Brenu i skače sa Starog mosta u sceni kada otmičari pokušavaju da otmu pevačicu. Tada su se pojavili šaljivi komentari da je "svemoćna Brena i skakala i plivala i letela".

Foto: Printscreen You Tube

U trećem nastavku pomenutog filma Brena se ljubi u helikopteru sa Draganom Bjeloglićem, dok se u tom trenutku u realnom životu zabavlja sa sadašnjim suprugom Bobom Živojinovićem za kojeg se godinu dana kasnije udaje.

- Stanko Crnobrnja mi je rekao da moram da poljubim Bjelu, koji mi je uvek bio simpatičan i sladak. Poljubila sam ga u obraz, a onda je reditelj rekao da ga poljubim ozbiljno. Odgovorila sam mu da nisam glumica, na šta mi je on odbrusio da ako to ne uradim, nema ništa od te scene – jednom prilikom prisetila se Brena.

U jednom trenutku u filmu se pojavljuje lažna Brena koju Lazar Listovski treba da uda.

Snimljen 1987. godine, prvi deo filma je svoju televizijsku premijeru imao na Radio televiziji Srbije januara 2008. godine. Do tada film nije bio emitovan ni na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom u republikama bivše Jugoslavije. Emitovale su ga samo lokalne televizije, a danas se redovno emituje za vreme novogodišnjih praznika na televizijskim stanicama u Srbiji. Posle filma „Sutjeska“ ovo je bio drugi visokobudžetni film koji je snimljen od Vardara do Triglava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge
Društvo

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge

Međunarodni dani razgovora s Austrijom, na kojima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije pružiti pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije, biće održani sledeće nedelje.

20.04.2024

13:36

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija