• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

22.02.2021

22:30

OVO SU MONSTRUMI JASENOVCA! USTAŠKI ZLOČINCI NISU IZMIŠLJENI - I sami nacisti su ih nazivali "SADISTIMA" I "ŽIVČANIM BOLESNICIMA"!

Kultura

OVO SU MONSTRUMI JASENOVCA! USTAŠKI ZLOČINCI NISU IZMIŠLJENI - I sami nacisti su ih nazivali "SADISTIMA" I "ŽIVČANIM BOLESNICIMA"!

Podeli vest

Ustaški zločinci Vjekoslav Maks Luburić, Ante Vrban, Ljuba Miloš, Nada Šakić i mnogi drugi, kao i njihova učinjena dela u koncentracionim logorima u Jasenovcu i Staroj Gradiški nisu izmišljeni već su realno i istinito prikazani u filmu "Dara iz Jasenovca"!

Prema kazivanju preživelih logoraša, oni su stvarno postojali i krvnički ubijali, klali i zverski mučili muškarce, žene i decu. Prema dokumentovanim podacima, ustaše su tokom Drugog svetskog rata ubile više od 700.000 Srba, Roma i Jevreja.

Velika glumačka ekipa iz Srbije i Republike Srpske uspela je u filmu da donekle dočara njihove najmonstruoznije zločine. A nije im bilo nimalo lako.

Vjekoslav Maks Luburić
glumac: Marko Janketić

Foto: printscreen

Ustaški oficir i idejni tvorac sistema koncentracionih logora u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Zbog svoje umešanosti u brojne ratne zločine stekao je reputaciju najbrutalnijeg među ustaškim zapovednicima. Nemački nacisti su ga okarakterisali kao "velikog sadistu" i "živčanog bolesnika". Važio je za jednog od najbrutalnijih ustaša.

Prilikom svakog njegovog dolaska u logor deca su morala na silu da recituju hrvatske pesme i pozdravljaju ga uz reči: "Za dom spremni."

Foto: Wikipedia/United States Holocaust Memorial Museum

Vjekoslav Maks Luburić

Luburića je ubilo njegovo kumče, ustaša i potonji agent Udbe Ilija Stanić, ali tek 1969. godine u Španiji, odakle je planirao i izvodio napade na jugoslovenske ambasade i diplomate. Ilija je tek iz trećeg puta uspeo da ga ubije, razbivši mu čekićem lobanju. Baš kako je i on to činio Srbima.

MASOVNI UBICA KOGA VELIČAJU U HRVATSKOJ! Maks Luburić - POHRVAĆENI SRBIN koji je komandovao LOGORIMA SMRTI! Iza njega su ostajale REKE KRVI! Foto/Video

Ante Vrban
glumac: Igor Đorđević

Foto: printscreen RTS Dara iz Jasenovca

Ante Vrban je bio major ustaške vojske i zamenik zapovednika logora Stara Gradiška za vreme Drugog svetskog rata. Posle rata je uhvaćen i osuđen na smrt nakon što je priznao najjezivije zločine, među kojima je ubijanje 63 bolesna deteta uzrasta od dve do deset godina otrovnim gasom "ciklon B".

U leto 1941. učestvovao je u ubistvima Srba u Lici, kao i u likvidacijama Jevreja u Jadovnu. U logor Stara Gradiška je stigao 13. novembra 1941. i sa sobom doveo grupu uhvaćenih masona. Posle sloma NDH povukao se u Austriju, ali se 1946. vratio nakratko u Hrvatsku. Sledeće godine Udba ga je uhvatila na planini Papuk, zajedno sa Ljubom Milošem. Na suđenju pred Vrhovnim sudom NR Hrvatske Vrban je osuđen na smrt vešanjem.

Ljubo Miloš
glumac: Bogdan Bogdanović

Foto: printscreen RTS Dara iz Jasenovca

Ljubomir Ljubo Miloš bio je rođak Maksa Luburića, koji ga je postavio za komandanta logora u Jasenovcu.

Miloš je lično bio odgovoran za bezbednost hrvatskog političara Vlatka Mačeka tokom njegovog zatočeništva u logoru, od 15. oktobra 1941. do 15. marta 1942. Jednom ga je Maček pitao da li se plaši božje kazne za zločine koje je počinio u logoru. Miloš mu je odgovorio: "Nemojte mi ništa govoriti. Znam da ću za sve što sam počinio u paklu goreti. Ali ću goreti za Hrvatsku."

Od strane logoraša, Ljubo Miloš je bio upamćen kao krvoločni manijak i sadista. Tukao ih je kundacima dok su stajali u strojevima. Pucao je uvek na veću grupu kako bi ih što više poubijao. Nakon Drugog svetskog rata osuđen je zbog ratnih zločina na smrt i obešen.

U filmu je ostao upamćen po sceni kada strelja žene i decu koji stoje u redu za hranu.

Nada Šakić
glumica: Alisa Radaković

Foto: Printscreen

Nada Tambić Luburić Šakić bila je polusestra Maksa Luburića, komandanta logora. Svoje polusestre Nadu i Zoru (ne pojavljuje se u filmu) Maks sredinom oktobra 1942. postavlja za čuvarke logora. Nada je bila pripadnik ustaša i čuvar ženskog logora Stara Gradiška u sastavu ustaškog logora Jasenovac. Prema svedočenjima zatvorenika, bila je jedan od najvećih zlotvora. Prepoznavali su je po ustaškoj uniformi sa opasačima, pištoljem i kamom u čizmi. Patološki je uživala u zverskom mučenju i najčešće ubijala bez ikakvog povoda. Postoje svedočenja preživelih zatvorenica koja opisuju njena klanja logorašica. Nakon pokolja, ona bi se malo "utegla", rukom pročešljala kosu i nastavila dalje kao da se ništa nije desilo.

Foto: Printscreen You Tube/ Herstory Lessons

Nada i Dinko Šakić 1942. u Jasenovcu

Nada je nakon rata uspela da pobegne iz zemlje, emigrira u Argentinu i izbegne odgovornost za počinjena dela. Kada su sredinom jula 1998. godine vlasti SR Jugoslavije zatražile od Argentine njeno izručenje, Županijski sud u Zagrebu je pretekao SRJ i već naredne godine odbacio sve dokaze protiv Šakićeve, proglasio je nevinom i oslobodio krivice. Nada je ostala u Hrvatskoj u elitnom domu penzionera, gde su se o njoj starali. Imala je sve privilegije dostojne nacionalnog heroja i zaslužnog građanina. U filmu je ostala upamćena po sceni seksa u kojoj doživljava orgazam u kolima sa suprugom Dinkom Šakićem dok kroz prozor gleda kako ustaški major Ante Vrban kolje Srbina.

USTAŠKI DŽELAT KOJEG JE DRŽAVA HRVATSKA SPASILA KAZNE! Nada Šakić, žena koja je uživala u ZVERSKOM MUČENJU I UBIJALA BEZ IKAKVOG POVODA! /Foto/

 

Dinko Šakić
glumac: Petar Đurđević

Foto: printscreen RTS Dara iz Jasenovca

Dinko je bio komandant koncentracionog logora Jasenovac. Bio je jedan od najviših ustaških čelnika, a odmah po formiranju fašističke Nezavisne Države Hrvatske postao je gradonačelnik Bosanskog Broda. Na toj funkciji se odmah istakao po zločinima.

Dinko se oženio Nadom Luburić, polusestrom ustaškog pukovnika Vjekoslava Maksa Luburića. Ustaški poglavnik Ante Pavelić bio je kum njegovoj deci.

Posebno je bio brutalan prema Srbima. Zbog jezivih zlodela koje je činio i najvećeg broja ubistava, ali i rodbinskih veza sa porodicom Luburić, unapređen je u ustaškog natporučnika, a zatim i komandanta. Sa svojom suprugom Nadom nakon rata "pacovskim kanalima" beži u Argentinu, gde je upisan kao Ljubomir Šakić Bilanović. Zbog učinjenih dela i ubistava Srba, Jevreja i Roma, osuđen je na 20 godina zatvora u Hrvatskoj. Preminuo je u ćeliji 20. jula 2008.

Fra Miroslav Filipović Majstorović
glumac: Vuk Kostić

Foto: printscreen RTS Dara iz Jasenovca

Miroslav je bio franjevac, ustaša i jedno vreme komandant logora Jasenovac i logora Stara Gradiška. Franjevačku gimnaziju završio je u Visokom, a 1939. je zaređen za sveštenika. Odgovoran je za masovne zločine nad srpskim stanovništvom u selima oko Banjaluke, zbog čega je prozvan "fra Sotona". Dok je bio na čelu ustaške grupe, 7. februara 1942. u selu Rakovica učestvovao je u ubistvu 52 radnika Srbina koji su ubijeni krampovima, a zatim je u selu Drakulić zajedno sa braćom samostana Petrićevac pobio oko 1.500 Srba. U selu je preživela samo jedna žena, Lenka, sa svoje petoro dece, i još jedno dete, čije su roditelje ubili. Vrhunac divljaštva bio je pokolj šezdesetoro dece koje su zatekli u školi. Fra Filipović je odvojio katoličku i muslimansku decu, a srpskoj deci su sekli glave. Učiteljica, koja je sve to morala da gleda, poludela je.

Foto: Wikipedia

Fra Sotona, Miroslav Filipović Majstorović

Sa sobom je uvek nosio kratku gumenu cev, koju je znao da stavi na zatvorenikovu ranu od metka, odakle je žrtvi tekla krv i onda je tu krv sisao govoreći: "Hoću da se napijem komunističke krvi." Bio je upamćen i po jezivim ubistvima pred katolički Božić 1942, kada su četiri logoraša pobegla iz Jasenovca. Sutradan je ubio još devetoro. Na samo Badnje veče, iste godine, sa svojim ustašama pobio je oko 600 srpskih žena i dece zatvorenih u Kuli, a dovedenih negde sa Kozare.

Božica Obradović
glumica: Ana Lečić

Foto: printscreen RTS Dara iz Jasenovca

Mlada devojka i neverovatno monstruozna. Hladna, milog osmeha, ubijala je i žene i decu u logoru Stara Gradiška. Bila je nadzornica i u isto vreme čuvar. Pravi strah i trepet. Obučena u vojničku uniformu, zavodila je red, terala da deca čiste, a onu slabiju ili bolesnu izdvajala je u logorsku bolnicu iz koje je retko ko izlazio živ. Prema svedočenju preživelih, nemilice je tukla žene i bacala ih u samice. Pljačkala je novopristigle zatvorenice, oduzimala im najpotrebnije stvari, lekove i odeću.

KRVAVA CRNA TROJKA IZ JASENOVCA! Ove TRI ŽENE BILE SU "HIJENE SMRTI" - vršile su NAJMONSTROZNIJE ZLOČINE, a najmlađa od njih je imala samo 16 godina!

Upravo njenim likom se i završava poslednja scena filma, kada pokušava da ubije Daru, koja beži iz logora i trči ka autobusu spasa, koji je odvozio decu iz logora. Ali Božicu u toj nameri sprečava Jevrejka Blankica, koju igra Jelena Mur. Božica je overila Blankicu sa dva hica u grudi. Dara je stigla autobus, u kojem je bio njen mlađi brat Bude.

Marija Maja Buždon
glumica: Martina Kitanović

Foto: printscreen RTS Dara iz Jasenovca

Marija je zajedno sa Božicom i Nadom činila takozvanu "crnu trojku", koja se najviše hvalila počinjenim zločinima. U istrazi Državne komisije nakon oslobođenja utvrđeno je da su počinile niz ubistava i svirepih mučenja nad logorašicama, zbog čega je Maja Buždon osuđena na smrt.
Maja je ubijala žene iz stroja koje su odbijale naredbe ili nisu želele da se odvoje od svoje dece. Izdvajala bi ih ispred vrste i pucala u glavu ili stomak. Tako je završila i logorašica Jovanka Končar, koju u filmu igra scenaristkinja Nataša Drakulić, jer nije želela da se odazove i krene put Nemačke. Nju je na prozivci odala zatvorenica Radojka, koju igra glumica Nataša Ninković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 3 godine

Dosadni ste bre više sa ustašama i ostalim monstrumima..

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!
Live TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!

Devojčica Danka Ilić nestala je u utorak u 13.45 u selu Banjsko Polje kod Bora i još nije pronađena! Posle opsežne potrage u kojoj je učestvovalo na hiljade spasilaca uz pomoć helikoptera i dronova, pretraga terena je obustavljena, a istražuje se i mogućnost otmice. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Nebojša Perović, advokat.

29.03.2024

10:00

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija