• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K. - A. S.

23.02.2021

07:30

SCENARISTKINJA FILMA "DARA IZ JASENOVCA" OTKRIVA ZA INFORMER: U filmu smo ublažili strahote kako bi gledaoci mogli to da podnesu!

Kultura

SCENARISTKINJA FILMA "DARA IZ JASENOVCA" OTKRIVA ZA INFORMER: U filmu smo ublažili strahote kako bi gledaoci mogli to da podnesu!

Podeli vest

Nataša Drakulić otkriva da je napisala nekoliko verzija scenarija filma "Dara iz Jasenovca" sa mnogo brutalnijim scenama ubistava. Na kraju je, u dogovoru sa rediteljem Predragom Gagom Antonijevićem, rešila da opiše samo one strahote koje bi bile podnošljive za gledaoce! b

- Bilo je nekoliko verzija scenarija! Znali smo da su ustaše u logoru Jasenovac na mnogo brutalnije načine ubijali Srbe, Jevreje i Rome, ali nismo sve mogli da prikažemo jer gledaoci to ne bi mogli da podnesu... Od brojnih monstruoznih scena izabrali smo samo one koje gledalac može da izdrži - priča Nataša i dodaje da su, i pored toga, mnogi teško doživeli scene nasilja i ubistava:

- Moja familija iz Like, koja važi za jake i stamene ljude, pozvala me je i rekla da su se raspali nakon što su pogledali film. Oni, koji su me ceo život čeličili, zanemeli su... Veoma ih je ganula priča.

Foto: printscreen TV Prva

Drakulićeva je scenario napisala po svedočenju mnogih koji su preživeli strahote ozloglašenog logora, ali i iz raznih verodostojnih dokumenata:

- Imala sam mnogo literature, koju sam pročitala pre pisanja scenarija. Ovom prilikom bih se zahvalila i udruženjima logoraša koji su mi slali brojna dokumenta, na osnovu kojih sam pravila priču.

Nataša otkriva da su i njeni preci doživeli strahote ustaša tokom Drugog svetskog rata i da su mnogi izgubili život u logorima smrti:

- Moja porodica je najviše stradala u koncentracionom logoru Jadovno. Pre svega mislim na rođenu braću moga dede. Bilo je i onih koji su ubijeni i u Jasenovcu.

Scenaristkinja je i sama doživela težak period kada su je Hrvati u operaciji "Oluja" proterali iz rodne Like.

Foto: printscreen TV Prva

- Moja porodica je ostala bez ičega kada su nas proterali u Srbiju. Uništili su nam porodičnu kuću u Lici, pa smo sve morali da obnavljamo. Zbog toga sam i imala veliku odgovornost radeći na filmu "Dara", jer sam pazila da sve bude tačno ispričano - završava priču Drakulićeva.

Prva reč malog Buda bila je traktor

Nataša Drakulić otkriva da je jedan od trojice blizanaca, mali Luka Šaranović, koji u filmu glumi Buda, na snimanju progovorio!

- Kada smo počeli da snimamo, nije pričao jer je imao samo dve godine. Prvu reč progovorio je baš na setu! Svi smo mislili da će reći "akcija", jer smo tu reč tokom rada na filmu ponovili milion puta, ali je on kazao "traktor" - priča Nataša.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ma niste morali

pre 3 godine

nagledali smo se i naslusali svega u ovom ratu tako da smo oglusili na sve..

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Magazin

Džet set

Srbija