• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Z. I.

17.07.2023

07:00

Lordan Zafranović snima film o stradanju srpske dece u NDH: Zločine nad Srbima ne smemo da zaboravimo! (FOTO)

Grad Zrenjanin

Kultura

Lordan Zafranović snima film o stradanju srpske dece u NDH: Zločine nad Srbima ne smemo da zaboravimo! (FOTO)

Podeli vest

Glumci i statisti, na čelu sa rediteljem, snimali su na temperaturi od 40 stepeni na zrenjaninskom Trgu slobode, na kom je dočaran Zagreb tokom ratne 1942. godine.

Zločine nad Srbima ne smemo nikad da zaboravimo, poručuje reditelj filma "Deca Kozare" Lordan Zafranović! Posle drame "Dara iz Jasenovca" snima se još jedna potresna priča o ustaškim zločinima nad Srbima tokom Drugog svetskog rata, ovog puta o stradanju dece u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

 

Ekipa Informera posetila je ekipu filma i serije na setu u Zrenjaninu.

- Film govori o stradanju srpskog naroda u NDH, uz analizu zla u vreme fašizma. To više nikad ne sme da se ponovi! Zato želimo da snimimo ostvarenje u kom ćemo svetu pokazati tragičnu sudbinu srpske dece. Naravno, želimo i da svi Srbi, pošto svaka familija ima po nekoliko ubijenih i nestalih, dobiju određenu satisfakciju time što će neko na umetnički način obraditi ovu temu - kaže Lordan za Informer.

Foto: Grad Zrenjanin

Reditelj Lordan Zafranović na setu filma "Deca Kozare"

On dodaje da je mnogo naučio radeći na ovom ostvarenju:
- Film donosi jednu važnu poruku: ne treba zaboraviti zlo, ali suživot na ovim prostorima je moguć. Bez obzira na to što postoje velike istorijske trzavice, balkanski narodi moraju da nađu način da žive u dobru.

Glumci i statisti, na čelu sa rediteljem, snimali su na temperaturi od 40 stepeni na zrenjaninskom Trgu slobode, na kom je dočaran Zagreb tokom ratne 1942. godine.

Foto: Grad Zrenjanin

Deo seta filma "Deca Kozare"

- Veoma smo zahvalni gradu Zrenjaninu. Eksterijeri, ulice i fasade su veoma zanimljive i atraktivne za filmsku umetnost. Zato smo i došli ovde. Vrućine su velike, ali radimo bez prestanka - priča Zafranović.

Foto: Grad Zrenjanin

Statisti filma "Deca Kozare"

Film i serija od šest epizoda nastali su po scenariju Arsena Diklića iz 1986. godine. Na više lokacija u Srbiji, kao i u Republici Srpskoj, izgrađena je kompletna scenografija kako bi se što verodostojnije prikazali događaji iz leta 1942. Setove, koji su se mesecima gradili, osmislio je Milenko Jeremić, koji je sa Zafranovićem već sarađivao na filmu "Okupacija u 26 slika".

Foto: Grad Zrenjanin

Statisti filma "Deca Kozare"

Autorsku i glumačku ekipu, predvođenu Zafranovićem, čini više od 100 glumaca i još 60 profesionalaca iz celog regiona, a planirano je da snimanje traje do početka septembra. Projekat "Deca Kozare" podržan je od strane Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Vlade Republike Srpske i Filmskog centra Republike Srpske.

 

"Beogradski sindikat" snimio
pesmu o zločinima u Jasenovcu

Grupa "Beogradski sindikat" i Pavlina Radovanović nedavno su objavili spot za pesmu "Teci, reko". Numera govori o zločinima nad Srbima u NDH, posebno onima počinjenim u ustaškom logoru Jasenovac.
- Spot za pesmu režirao je Hadži Aleksandar Đurović, muziku je uradio Nebojša Obradović, a tekst smo napisali Boško, Blaža i ja. Na nama je bio težak zadatak da jednu tako strašnu temu obradimo na pravi način. Mislim da smo uz pomoć reditelja uspeli da na simboličan način prikažemo zaista mučne scene - kaže Feđa Dimović.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Magazin

Džet set

Srbija