• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: PR

05.10.2023

10:02

Veče sećanja na Čarlsa Simića

printscreen

Kultura

Veče sećanja na Čarlsa Simića

Podeli vest

Veče sećanja na Čarlsa Simića, američkog pesnika srpskog porekla, biće održano u Palati umetnosti Madlena 12. oktobra, sa početkom u 19 časova.

Rođen kao Dušan Simić 1938. godine u Beogradu, nakon što se 1953. godine sa porodicom preselio u Ameriku menja ime u Čarls Simić i pišući na engleskom jeziku postaje jedan od najvećih američkih pesnika dvadesetog veka. Prva knjiga objavljena mu je u Americi već 1966. godine, a za njom su usledile i druge, ne samo pesničke već i prozne i esejističke knjige. Kritičari su ga proglašavali ontološkim pesnikom, novim metafizičarem i mistikom svakodnevice.

Dobitnik je najvećih američkih i međunarodnih priznanja i nagrada: od nagrade Makarturove fondacije (poznate kao nagrade za genijalne stvaraoce), Pulicerove nagrade, nagrade „Edgar Alan Po“ i „Valas Stivens“, medalje Robert Frost za životno delo, do nagrade Američke akademije, čiji je bio član (uz Pupina, jedini Srbin), nagrade Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu (kao prvi imigrant kome engleski nije maternji jezik) i mnogih drugih. Za Čarlsa Simića pisati je značilo „izmisliti svet u kome je moguće živeti“.

U Jugoslaviji je prvi put posle emigriranja gostovao 1972. na Struškim večerima poezije, a onda i kao Fulbrajtov stipendista tri meseca u Beogradu 1982. godine, kada mu i izlazi prva knjiga prevedena na srpski jezik, objavljena u Nolitu.Posle 2000. bio je tri puta, 2006, 2011. i 2017. godine. U Begradu, Novom Sadu i Nišu održao je nezaboravne književne večeri i bio izuzetno prihvaćen od publike i čitalaca. U Srbiji mu je objavljeno devet knjiga poezije i četiri knjige eseja, ali nije dobio nijednu nagradu niti priznanje, osim nagrade srpskog PEN-a osamdesetih za prevođenje srpske poezije i sastavljanje Antologije srpske poezij eobjavljene u Americi. Osim rada na Antologiji srpske poezije preveo je knjige poezije Vaska Pope, Ivana Lalića, Aleksandra Ristovića, Novice Tadića i Radmile Lazić.

Veče 12. oktobra 2023. biće upriličeno kao sećanje na njega, na njegov doprinos svetskoj poeziji i kao zahvalnost što je svetom pronosio ime Srbije. Na večeri će govoriti Gojko Božović, Vesna Roganović, Vladimir Pištalo i Radmila Lazić, a stihove Čarlsa Simića čitaće glumac Miodrag Krstović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija