• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.10.2023

13:23

U čast obeležavanja godišnjice održavanja Prvog sabora trubača i proslave Dana Kulturnog centra u Guči će ovog vikenda zagrmeti trube

promo

Kultura

U čast obeležavanja godišnjice održavanja Prvog sabora trubača i proslave Dana Kulturnog centra u Guči će ovog vikenda zagrmeti trube

Podeli vest

Slavimo kulturu i tradiciju koju negujemo već više od šest decenija!

Povodom dana ustanove i obeležavanja 62. godišnjice održavanja Prvog sabora trubača, koji se održao davne 1961. godine, Kulturni centar opštine Lučani u Guči pripremio je  bogat program. 
U prazničnoj nedelji prepunoj sadržaja građanima su dostupne besplatne predstave, zabave za mališane na otvorenom i jesenji maskenbal, dok će u subotu, na Pokrov Presvete Bogorodice, 14. oktobra biti priređena prigodna svečanost, pa će iz centra trubačke prestonice zagrmeti trube, najavljujući veliko slavlje.

Kulturni centar kao nosilac svih kulturnih dešavanja u opštini Lučani i oganizator kulturno-umetničkog programa Sabora, prirediće prigodnu svečanost na kojoj će učestvovati:

„Timočki veseljaci“, Knjaževac – najizvornije muziciranje na 62. Dragačevskom saboru trubača
Milenko Filipović, Užice – truba publike na 62. Dragačevskom saboru trubača
„Dragačevski podmladak“,  Guča – najbolji mladi orkestar na 62. Dragačevskom saboru trubača
Marko Trnavac, Mršelji – najizvornije muziciranje na 61. Dragačevskom saboru trubača
KUD „Abrašević“, Guča
KUD „MB Namenska“, Lučani
Pevačke grupe iz Dragačeva
Takođe, tokom celog dana u centru Guče biće organizovana i prodajna izložba tradicionalnih proizvoda i rukotvorina.

O Dragačevskom saboru trubača

14. oktobra 1961. godine počeo je Prvi sabor trubača u Guči na kojem je učestvovalo svega četiri lokalna orkestra. Kako su godine, decenije, prolazile Sabor je rastao, razvijao se i počeo da živi za sebe, nekim svojim životom. Priča jednu posebnu priču već više od šest decenija. Svaka godina je nova stranica ispisane saborske istorije koju s ponosom prepričavamo i prenosimo s generacije na generaciju.

Ne bežeći od tradicije, čuvajući ono što je izvorno, a to je trubaštvo, prilagođavamo se i novim trendovima, svim uzrastima, privlačimo novu publiku koja pored čarobnog zvuka trube uživa i u modernim ritmovima.

Ove godine, za 62. Dragačevski sabor trubača, pomerili smo granice i prevazišli sosptvena očekivanja. Uz svesrdnu podršku produkcije ovogodišnjeg Sabora - Skymusic-a, pokazali smo da naša publika jednako uživa kako u tradicionalnim, tako i u modernim muzičkim stilovima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Magazin

Džet set

Srbija