• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/M.D.

10.01.2024

13:33

Lukašenko uručio specijalnu nagradu Ivani Žigon: Predsednik Belorusije odao počast srpskoj glumici (FOTO)

printscreen

Kultura

Lukašenko uručio specijalnu nagradu Ivani Žigon: Predsednik Belorusije odao počast srpskoj glumici (FOTO)

Podeli vest

Glumica i režiser Ivana Žigon dobitnik je specijalne nagrade beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka za režiju predstave „Idiot“ Dostojevskog, koja je proglašena za najbolju predstavu Belorusije u prethodne dve godine.

Ivana Žigon i Teatar „Maksim Gorki“ iz Minska nagrađeni su za popularizaciju slavjanske kulture.

 

Nagrade je uručio predsednik Republike Belorusije, u prisustvu mitropolita beloruskog Venijamina, 9. januara u dvorcu Republike u Minsku, na tradicionalnoj svečanoj božićnoj ceremoniji dodele nagrada „Za duhovni preporod“ i specijalnih nagrada predsednika, a Ivana Žigon bila je jedini inostrani laureat.

Lukašenko je ovom prilikom naglasio da su beloruske vlasti poslednjih godina posebnu pažnju posvetile očuvanju sećanja na događaje iz Velikog otadžbinskog rata.

Foto: Privatna arhiva

 

“Sasvim je očigledno: mir je najvažnija vrednost. Za bilo koji narod, posebno beloruski, upravo zato što znamo njegovu vrednost”, istakao je on.

“Mi ćemo, kao i do sada, težiti savršenstvu i pristojnom nivou našeg kulturnog, duhovnog i društveno-političkog života. Danas svi, ne samo Belorusi, pričaju samo jedno: samo da ne bude rata. Ako postoji rat, onda ne može biti govora ni o kakvoj kulturi, proizvodnji, kvalitetu”, ocenio je beloruski predsednik.

Foto: printscreen

 

Lukašenko je naveo da neprijatelji Belorusije traže pravi trenutak da je bace na kolena, ali da im ne treba pružiti takvu šansu.

On je govorio i o značaju očuvanja istorijskog sećanja, uključujući i sećanje na Veliki otadžbinski rat, poručivši da je sećanje “garancija mira u budućnosti”.

Foto: EPA/PAVEL BYRKIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL

 

Dodeli nagrada i svečanom koncertu, koji je okupio više desetina teatara i ansambla i više stotina učesnika, prethodila je izložba o svim laureatima na kojoj je prikazan rad Ivane Žigon u teatru u Minsku sa odlomcima iz predstave „Idiot“, kao i njena knjiga o pozorištu.

Svečanu ceremoniju direktno je prenosila beloruska državna televizija, prenosi portal Srbratstvo.ru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija