• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf/Informer/D.S.

11.03.2024

09:01

Preminuo solista Radio Beograda! Dragan Krkić umro u 82. godini, po ovoj interpretaciji će ostati upamćen

Printscreen/You Tube

Kultura

Preminuo solista Radio Beograda! Dragan Krkić umro u 82. godini, po ovoj interpretaciji će ostati upamćen

Podeli vest

Solista Radio Beograda, Dragan Krkić, preminuo je 8. marta u 82. godini.

"S one strane Plive" je jedna od desetina pesama koje je svojom interpretacijom obesmrtio solista Radio Beograda Dragan Krkić (1942 - 2024). Imao je sve predispozicije za uspešnu karijeru radio soliste i samo jednu manu - mnogo je ličio na Cunetovo pevanje.

- Moja prirodna boja glasa neobično podseća na Cuneta. Nema nikakve sumnje da mi je to smetalao, i na radiju i u diskografiji. I najveći muzički znalci teško su nas razlikovali, iako nikad nisam imao želju da imitiram bilo koga - pričao je Dragan Krkić u radio izdanju Muzičke apoteke.

Imao je sve osobine radio pevača iz Carevčevog doba. Pevao je lako, dikcijski i intonativno na najvišem nivou, sa divnim ispevavanjem, tim prelepim vajanjem i milovanjem otvorenih vokala. Baš kao Cune!

- Ja sam ceo radni vek, 35 godina, proveo u "ŠIK Crvena Zastava" na duboko humanom i odgovornom poslu inženjera zaštite na radu. Radio sam u službi zaštite zdravlja mojih kolega, nijednog trenutka nisam zažalio što mi je diskografsko-estradna karijera ostala u drugom planu. S druge strane, i te kako sam bio svestan koliko podsećam na Cuneta. Možda bih se preorijentisao na estradu, ali, jedan je Cune.

Muzička karijera Dragana Krkića počela je sredinom 60-ih kada je posle svršene gimnazije u Kruševcu došao u Beograd na studije.

- Oktobra 1963. godine "Radio Beograd" je raspisao audiciju za svoje soliste. Prijavio sam se i prošao. Od 153 kandida prošli smo nas trojica - Nedeljko Bilkić, Nedžad Salković i ja - rekao je on svojevremeno i dodao:

- Usledile su dvomesečne intenzivne probe sa Carevčevom ekipom i komisijom (Miodrag Jašarević, Boki Milošević, Duško Radetić, Đorđe Karaklajić, Bora Ilić, Ljubinko Miljković), a onda je zakazano probno snimanje pesama "Znaš li draga onu šljivu ranku", "Gorom jezde kićeni svatovi", "Šta bi bila đuzel đula". Tako sam postao radio pevač.

Za fonoteku Radio Beograda snimio je dvadesetak trajnih snimaka. I danas se u emisijama Radio Beograda mogu čuti Krkićeve interpretacije pesama "Čaj goro lane moje", "Sinoć kad sam poš'o u lov na jelene", "Oj, devojko Smederevko", "Oj, Jelena, kćeri moja jedna", "S one strane Plive", "Ja prošetah kraj Morave", "Kad ja imam konja vrana", "Hvalila se lepe Mare majka", "Bosno moja", "Kolika je šeher Banjaluka", "Kad ja pođoh gorom Romanijom", "Pod bregom se jela razgranala".

Diskografska karijera Dragana Krkića trajala je od 1963. do 1973. godine. Snimio je jedanaest singl ploča (osam samostalnih, dve duetske i jednu koktel ploču sa festivala "Sokobanja 68") sa ansamblima Žarka Milanovića, Žileta Jovanovića, Milovama Manojlovića, Branimira Đokića, Danila Miškovića.

- Imao sam čast da 1968. godine nastupim na jedinstvenom festivalu "Prva harmonika i Prva pesma Jugoslavije u Sokobanji". Na festivalu su dominirali solisti Radio Beograda (Aca Trandafilović, Milan Babić, Anica Jocić), a Bora Spužić Kvaka se pojavio kao debitant, pravo iz kafane.

1966. godine učestvovao je i na Prvoj muzičkoj Balkanijadi narodne muzike u Bugarskoj u ekipi sa Nedeljkom Bilkićem, Duetom Milošević-Aleksić, Ljubivojem Vidosavljevićem, Srbom Ivanovićem i ansamblom Mikana Obradovića.

Živeo je u rodnom Ćićevcu od zaslužene penzije i lepih uspomena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Magazin

Džet set

Srbija