• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

22.05.2024

15:38

Predstava "Obraćanje naciji" osvojila dve nagrade na festivalu Nušićevi dani (FOTO)

Nenad Živanović

Kultura

Predstava "Obraćanje naciji" osvojila dve nagrade na festivalu Nušićevi dani (FOTO)

Podeli vest

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu odluke stručnog žirija u sastavu Ljubomir Bandović, predsednik žirija, Miloš Đorđević dramski umetnik i Jovana Tomić reditelj.

"Obraćanje naciji" sastoji se iz kratkih monologa odabranih iz istoimene drame i zbirke "Hodam u koloni" Askanija Čelestinija. To su pričice iz svakodnevice koje korišćenjem basnolikih alegorija slikaju kompleksnu mapu neoliberalne sadašnjosti – konzumerske, netrpeljive, korumpirane, samožive ali i paralisane, depresivne i bezidejne. Svi klasni, rasni i politički problemi sasvim politički nekorektno, objašnjavaju se jednostavnim "prirodnim zakonima" ili primerima iz istorije čovečanstva – elaborirajući citate sv. Mateja, Napoleona, Hitlera, Gramšija ili Svifta.

Foto: Boško Đorđević

Scena iz predstave "Obraćanje naciji"

Nalazimo se u malom gradu punom izobličenja, simbolu zala i deformacija sveta oko nas sa svojim gradonačelnicima, pekarima, grobarima, trgovcima i glasačkim telom. Mala zemlja u kojoj korumpirani izmišljaju demokratiju smenjujući vlast sa mafijom i gde se svaka "drugost eliminiše pre nego što nas omete", gde učiteljice postrojavaju decu u školi po etničkoj i nacionalnoj pripadnosti i fizičkom izgledu, na izborima se pobeđuje sa 110%, gde je jedini način na koji građanin može da podnese svoju stvarnost da misli na pištolj u džepu ili da okrene glavu od svega i pokuša da zaspi dok kap uporne vode sa plafona ne sruši celu zgradu.

Svaki monolog je kratak, eksplozivan i na liniji između "rentovanja" na Tviteru i stend ap komedije. Pisac monologe definiše kao humor koji staje u kutiju šibice – palidrvca koja bljeskaju jedna za drugim ili se ređaju u najrazličitije oblike. 

Foto: Boško Đorđević

Scena iz predstave "Obraćanje naciji"

Prevod Julijana Vučo,reditelj Bojan Đorđev dramaturškinja Mina Milošević, scenograf  Siniša Ilić, kostimografkinja Maja Mirković, kompozitorka  Marija Balubdžić, scenski pokret Čarni Đerić.

Igraju  Gordan Kičić, Jovana Gavrilović, Gorica Popović, Isidora Minić, Katarina Žutić, Dejan Dedić, Ivan  Mihailović, Ivan Jevtović, Branislav Zeremski, Aleksandar Srećković, Miona Marković.

Foto: Nenad Živanović

Reditelj predstave Bojan Đorđev

Askanio Čelestini (1972, Rim) italijanski je glumac, reditelj i dramski pisac. 

Studirao je antropologiju i književnost, a glumom je počeo da se bavi kasnih devedesetih godina prošlog veka u performansima komedije del arte.

Premijera predstave Obraćanje naciji je bila 19. 05.2023. na sceni "Mira Trailović".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Malović: Vučić im stoji na putu ka pljačkanju Srbije
Politika

Malović: Vučić im stoji na putu ka pljačkanju Srbije

Branislav Malović, član Prеdsеdništva Srpskе naprеdnе strankе oglasio se povodom prepiski sa aplikacije Skaj koje su danas objavljene, a u kojima se može videti kako su Radoje Zvicer i njegovi saradnici radili o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

15.06.2024

20:01

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20