• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.05.2015

13:57

GUČA 2015. Truba trubačima, žiri iz šešira, stiže i Brega!

Showbiz

GUČA 2015. Truba trubačima, žiri iz šešira, stiže i Brega!

Podeli vest

Dragačevski Sabor tubača u Guči, 55. po redu, ove godine biće održan od 3. do 9. avgusta

Kada neko pomene Guču, prva asocijacija je Sabor trubača.

Prema istraživanjima profesora Vladimira Senića i Veljka Marinkovića, najveći broj ljubitelja ove manifestacije je proveo u dragačevskoj varošici tri dana, dok bi njih 85 odsto došli ponovo.

Anketa je, takođe, pokazala da je najbolji termin za održavanje sabora početak ili sredina avgusta, i da 85 osto posetilaca preferira trubačku muziku.

Ove godine, prema najavama organizatora, uvešće se značajne novine u organizaciji sabora i takmičara kapelnika.

Prema rečima zamenika predsednika opštine Lučani Milivoja Dolovića, cilj je da se postigne apsolutna transparentnost sprovođenja sabora, kako bi se izbegle sve anomalije koje su, prema njegovom mišljenju, pratile dosadašnje manifestacije.
Tanjug


On kaže da žiri prvi put neće biti imenovan, već će se članovi birati iz tri šešira.

- U jednom šeširu će biti profesori iz oblasti struke, pa će se od četvoro kandidata izvlačenjem dobiti dva člana. U drugom će biti etnomuzikolozi, dok će se u trećem nalaziti majstori trube koji su to zvanje stekli upravo u Guči. Izvlačenje će obaviti pet kapelnika trubačkih orkestara, tako da će žiri biti apsolutno nepristrasan i validan -, rekao je danas Dolović Tanjugu.

Žiri za Zlatnu trubu Dragačeva takođe će biti transparentniji nego ikada.

Novinar "Večernjih novost" Vlade Ilić, koji je do sada uručio osam Zlatnih truba, kaže da se ne sme dozvoliti ponavljanje prošlogodišnjeg scenarija.

- Ja sam bio jedan član, drugi je majstor trube koji se dokazao na pozornici, a pošto se ona dodeljuje po oceni publike pravedno je da o tome glasa neko iz tih redova. Biće to slučajni saboraš, koji bude popunio kupon objavljen u našem listu dan pre takmičenja - rekao je Ilić za Tanjug.

Direktor Centra za kulturu i sport Zoran Vučićević navodi da se za ovo prestižno takmičenje prijavio veliki broj trubačkih orkestara, a predtakmičenja su punom jeku.

Tanjug


- U Surdulici za sada imamo 20 sastava, u Boljevcu 11, Kovačici četiri, Kotraži pet, dok će se na Zlatiboru nadmetati najmanje 11 - kazao je Vučićević za Tanjug.

On je naglasio da će ove godine truba biti vraćena Guči, da neće biti turbo folka i koncerata estradnih zvezda.

Prema njegovim rečima, nastupe će imati orkestri Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića i Dejana Jevđića.

- Takođe, nastupiće Biljana Krstić, a u pregovorima smo i sa Goranom Bregovićem -, rekao je Lazarević i dodao da će se sa ugostiteljima, prilikom potpisivanja ugovora, voditi računa da u njihovim objektima bude dozvoljena samo trubačka muzika.

Guča je prestonica trube od 1961.godine, kada je prvi put održan Dragačevski sabor.
Jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala u Evropi, najznačajnijih kulturno-umetničkih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara.

Tanjug


Dragačevski Sabor trubača u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina "Nešnal džiografik" (National Geographic) među 10 najbitnijih događaja u svetu.

Organizatori manifestacije su Centar za kulturu i sport u Guči i istoimena mesna zajednica, pokrovitelji su Vlada Srbije i opština Lučani, a najveću trubačku feštu pomažu i brojni sponzori.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 8 godina

Guca ove godine nema veze sa trubom...uzas...

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija