• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo/informer.rs

30.09.2015

11:30

OSTAO JE KRALJ BOEMA! Danas je godišnjica smrti Tome Zdravkovića

Showbiz

OSTAO JE KRALJ BOEMA! Danas je godišnjica smrti Tome Zdravkovića

Podeli vest

Njegove pesme verovatno nikada neće prestati da se slušaju po kafanama, tamo gde ih je on i stvarao. On je jednostavno bio Toma Zdravković, poslednji boem i kralj kafane

Legenda o legendi Tomi Zdravkoviću, verovatno nikada neće biti ispričana do kraja. Rođen je u selu Pečenjevci nadomak Aleksinca, 20. novembra 1938. godine u državi koja se zvala Kraljevina Jugoslavija. Preminuo je u Beogradu 30. septembra 1991. godine.

O njegovom pevanju publika je davno dala svoj sud, Toma nije pevao na kvarno, već je svojim nastupima pomerao granice emocija. Njegove pesme nisu bile, a nisu ni danas, imitacija života, već sam život, otvoren surov, ali nadasve lep. Toma je na scenu uveo ono što drugi nisu uspeli. Ljubavnu priču pretakao je u stihove. Zaljubljivanje, nesrećno zaljubljivanje, pijanstvo, pisanje pesme, skok na vrh, pad na dno... i tako u krug.

Četiri puta se ženio, imao je bezbroj ljubavi, bio bolestan, uludo trošio novac, putovao, pio... Iako je alkohol bio najveći neprijatelj njegovog zdravlja, do poslednjeg dana je pio. Dugo se mučio sa rakom prostate, ali se nije pridržavao saveta lekara. 

Svoju pevačku karijeru je započeo najpre u Leskovcu, a zatim i u Beogradu, u kafanama. U početku je imao vrlo malo uspeha, ali je kao već iskusan pevač dočekao eru masovne proizvodnje ploča i kaseta, te je vrhunac svoje slave doživeo osamdesetih godina.

Public

Tekstove za svoje pesme je uglavnom sam pisao i skoro uvek su bile autobiografske. Reč je o kafanskim, ljubavnim pesmama, kojima je dodatnu emociju davao njegov umirujući glas, u kojima se uglavnom govori o neuzvraćenim ljubavima i patnjama.

Darko Cvetanović

Iza sebe je ostavio mnoštvo pesama koje su i dan danas veliki hitovi. Neke od najpoznatijih su "Da l‘ je moguće", "Branka", "Dotak’o sam dno života", "Kafana je moja sudbina", "Prokleta nedelja"...

Tomin veliki prijatelj i kum, nedavno preminuli Kemal Monteno, napisao je pesmu o njemu, poslednju koju je Toma snimio, "Pesme moje".

Toma Zdravković je bio čovek koji je jednog dana bio ekstremno bogat, a već sledećeg nije imao ni za hleb i mleko. Veruje se da kada je umro, nije imao para ni za sahranu, jer je navodno sve potrošio na poroke.

Preminuo je 30. septembra 1991. godine u Beogradu u 53. godini života, gde je i sahranjen na Centralnom groblju.

Na dvadesetogodišnjicu smrti u Gradskom parku u Leskovcu je otkriven njegov spomenik u prirodnoj veličini, a u selu Pečenjevce spomen ploča sa natpisom: "Dao sam vam dušu svoju...". U Pečenjevcu je 2014. godine otvorena kafana "Tomina priča".

Neretko ćete čuti i pošalicu kako se lideri oslanjaju na narod, a narod se oslanjao na Tomu. On je imao svoj narod sastavljen od  intelektualaca svih kategorija, radnika i seljaka, devojčica i njihovih mama, umornih alkoholičara i pijanaca u pokušaju.

Život Tome Zdravkovića ima sve elemente prave holivudske drame. Prozvan "kraljem kafane" i "posljednjim boemom" dotakao je neslućene visine popularnosti ali i dno života, nemaštinu ali i bogatstvo. Novac mu je nehajno odlazio iz ruku. Život prošaran žestokim sudarima sa alkoholom i kockom. Sve do smrti ostao je zanesenjak i zaljubljenik u kafanu.

Mnogo toga se ima reći o Tomi Zdravkoviću. Najbolje bi bilo da sednete i poslušate pesme "Umoran sam od života", "Danka", "Branka", "Dotak'o sam dno života", "Sliku tvoju ljubim", "Ciganka", "Tamburaši, tamburaši", "Ispod palme na obali mora", "Prokleta je ova nedelja", “Dva smo sveta različita” i na kraju onu koja je bila suština Tominog bića, "Pesme moje".

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pavle

pre 8 godina

Nije tražio smisao životu - već ga je živeo..!! Do dna.....i natrag....!?

Jelena

pre 8 godina

Nikad neće umreti, sve dok narod peva njegove pesme i on živi sa narodom.

ivanka

pre 8 godina

Jedan je Toma Zdravković! sve dok slušamo njegove pesme, živeće večno.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija