• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs/informer.rs

16.10.2016

12:35

DEVET GODINA OD SMRTI TOŠETA PROESKOG! Na današnji dan poginuo je pevač ANĐEOSKOG GLASA!

Showbiz

DEVET GODINA OD SMRTI TOŠETA PROESKOG! Na današnji dan poginuo je pevač ANĐEOSKOG GLASA!

Podeli vest

Todor Proeski, poznatiji kao Toše Proeski bio je najuspešniji makedonski pevač, a njegov zaštitni znak bio je izraz “Ve sakam site”, odnosno “Sve vas volim”

Toše je rođen 1981. godine u Prilepu i od malih nogu pokazivao je ljubav prema muzici, a talenat je nasledio od majke Domenike i oca Nikole.

Muzičko obrazovanje dobio je u muzičkoj školi, a zatim je školovanje nastavio na skopskoj Muzičkoj akademiji.

Do diplome su mu ostala dva ispita, koje je planirao da položi na proleće 2008. godine, što se nažalost nije dogodilo, a najviše se radovao diplomskom radu – klasičnom koncertu.

Muzičkim finesama podučavao ga je Vilijam Rej u Njujorku, gde je išao na usavršavanje.

Kod istog učitelja svojevremeno je išao i jedan od najpoznatijih tenora – Lučano Pavaroti.

Prvo pojavljivanje na sceni bilo je sa deset godina kada je pevao pesmu “Ave Maria” i ostavio publiku bez daha.

Karijeru pop pevača započeo je sa samo 15 godina, kada je učestvovao na festivalu “Makfest”.

Nakon godinu dana počinje da sarađuje sa Grigorom Koprevom, što se kasnije pokazalo kao dobitna kombinacija.

Pesme “Usne na usnama” i “Sunce u tvojoj zlatnoj kosi” otvaraju mu vrata makedonske muzičke scene.

Prvi album “Negde u noći” objavljuje 1999. godine, koja je bila veoma uspešna za njega, a tada je održao i prvi solistički koncert.

Ubrzo je postao miljenik devojaka, te je na svakom nastupu bio zasipan plišanim igračkama, te je jedna soba u kući u Kruševu bila rezervisana samo za njih.

Na turneje izvan Makedonije kreće 2002. godine, a velike uspehe ostvaruje prvo u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji.

Muzički kritičari nazivali su ga pevačem anđesokog glasa, a veliku popularnost stekao je, osim glasom i pesmama, i humanitarnim radom.

Humanitarnu nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe dobio je 2003. godine, a godinu dana kasnije imenovan je za regionalnog Ambasadora dobre volje UNICEF-a.

Tim povodom izdao je pesmu “Za ovoj svet”, koju je uradio i na engleskom jeziku.

U prilog tome koliko je bio popularan, govori i činjenica da je 2004. godine predstavljao svoju zemlju na izboru za pesmu Evrovizije u Istanbulu.

Mnogi makedonski pevači se nisu ni prijavili na makedonsko takmičenje za pesmu Evrovizije, uvereni u Tošetovu pobedu, čime su mu dali izuzetno priznanje kao pevaču.

Popularnost u Hrvastkoj stekao je nakon duetske pesme “Lagala nas mala” sa Tonijem Cetinskim, ali i albumom za bosansko tržište “Dan za nas”.

Hrvatska publika brzo ga je prihvatila i zavolela, a on je i zvanično izabran za najboljeg hrvatskoga pevača, iako nije hrvatskog porekla.

Imao je velike hitove, a izdvajaju se i duetske pesme sa Gocom Tržan, Esmom Redžepovom i Antonijom Šolom, koja je za njega napisala i možda njegov najveći hit “Srce nije kamen”.

Ipak, Toše nikad nije zaboravio svoje korene, te je objavio album “Božilak”, kompilaciju od 14 tradicionalnih makedonskih pesama.

Njegov poslednji album “Igra bez granica” bio je ozbiljniji nego ijedan do tada, a pesme koje su se izdvojile su se “Bože brani je od zla”, “Još i danas zamiriše trešnja” i “Dal’ si sretnija”.

Toše je poginuo u saobraćajnoj nesreći nesreći 16. oktobra 2007. godine na autoputu Zagreb-Lipovac.

Njegov prijatelj i vozač, Georgij Georgijevski, izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u teretni kamion.

Toše je preminuo na mestu događaja, usled povreda vratnih pršljenova.

Njegov menadžer, Ljiljana Petrović, zadobila je lakše, a vozač teže telesne povrede. U trenutku sudara, svi su spavali, uključujući i vozača.

Prema prvim informacijama nisu bili vezani zaštitnim pojasevima, ali to je demantovano službenim veštačenjem.

Takođe, u sudaru se nisu aktivirali vazdušni jastuci.

Ova vest se brzo proširila balkanskim medijima, a makedonska televizija prekinula je emitovanje programa, kako bi objavila vest o njegovoj smrti.

U Makedoniji je 17. oktobar proglašen Danom žalosti, a svi makedonski kafići, radio i TV stanice puštale su samo njegove pesme.

Poslednji intervju dao veče pre pogibije, u emisiji «Vrteleška» Vesne Petruševske, u kojem je između ostalog izneo i svoje planove za budućnost.

Toše je sahranjen 17. oktobra uz prisustvo porodice, prijatelja, saradnika i obožavalaca sa celog Balkana.

Ostaće upamćen po pesmama “Tajno moja”, “Čija si”, “Soba za tugu”, “Volim osmeh tvoj” i mnogim drugim, ali i po tome što je uprkos veliko uspehu, ostao skroman.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
alexan

pre 7 godina

Neka mu je vecna slava!Gospode boze,kako mi je zao tog coveka ...Steta.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija