• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Inforemer.rs

18.06.2017

11:07

KONCERTI, IZLOŽBE, FILMOVI... Bogat program za Svetski dan muzike!

Showbiz

KONCERTI, IZLOŽBE, FILMOVI... Bogat program za Svetski dan muzike!

Podeli vest

Koncerti, izložbe, filmovi deo su programa kojim će ove godine u Beogradu biti obeležen 21. jun - Svetski dan muzike

U skladu sa tradicijom koju je pokrenuo nekadašnji francuski ministar kulture Žak Lang, da se prvi dan leta, odnosno, Svetski dan muzike, obeležava besplatnim koncertima po parkovima, trgovima i ulicama, "ArtLink" će 21. juna u saradnji sa partnerima organizovani od 16 do 20 časova muzičku promenadu po centru Beograda.

Tako će ArtLink mladi virtuozi nastupati od 16 do 16.30 časova u Pionirskom parku (kod fontane), a zatim ispred Francuskog instituta u Knez Mihailovoj ulici od 17 do 17.30 sati.

U Studentskom parku (kod spomenika Josifu Pančiću) od 18.30 do 19.15 časova publika će slušati Dečiji hor RTS-a, a u Skadarliji (ispred Kuće Ðure Jakšića) od 19 do 20 sati Miloš Čolaković trio.

Program Kolarčeve zadužbine povodom Svetskog dana muzike otvoriće u 18 sati pijanista poreklom iz Hong Konga Ernest So koji će na koncertu pod nazivom "Whirl and Swirl" u Muzičkoj galeriji izvesti kompozicije Geršvina, Kapustina, Armengola, Tanikave i Fazila Saja, inspirisane džezom.

Treći put u okviru projekta "Muzej akustike" biće realizovana interaktivna izložba "Svet zvuka" uz stručno vođenje.

Softverska rešenja posetiocima će omogućiti da kroz igru, dodavanjem ili oduzimanjem pojedinih instrumenata u nekom ansamblu, spoznaju ulogu svakog od njih u procesu stvaranja muzike, zatim da provere preciznost svoje intonacije i kvalitet svog sluha pevajući dursku lestvicu i drugo.

Pixabay

U holu Kolarčeve zadužbine biće održan koncert ansambla "Sensartika" koji čine Sonja Kalajić (violina, testera, kastanjete), Darko Armenski (klarinet, saksofon) i Miloš Marić (gitara). 

Program na Kolarcu će se završiti nastupom ansambla "Elemental Culture Collective" (SAD) koji počinje u 21 čas u Velikoj dvorani.

Ovaj kvintet udaraljki povešće publiku na magično muzičko putovanje oko sveta - od muzike Kita Džereta preko bugarskih narodnih melodija pa do baleta za šest ruku. 

Na Svetski dan muzike biće održani i 49. Kalemegdanski sutoni u organizaciji Muzičke omladine Beograda.

Tokom popodneva i večeri u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" predstaviće se Ljubica Sekulić (viola i harfa) sa delima domaćih i švedskih kompozitora, neobičnu muzičku fuziju - "Flauta vrs. Marimba" prikazaće duo "Timeline", koji čine Nikola Radan i Boris Bunjac i na kraju će nastupiti "Merry Gospel Hor" sa specijalnim gostima.

"Kalemegdanski sutoni", ranijih godina višednevni ciklus koncerata, ovoga puta su svedeni na jednodnevni događaj koji će se održati od 17 do 22 časa pod simboličnim nazivom "Za(O)tvaranje".

U susret Svetskom danu muzike u Art bioskopu Kolarca, 19. i 20. juna, biće prikazana tri filma iz arhive Festivala "7 veličanstvenih".

APfoto

Publika će gledati film "Učitelj i njegov učenik" Sonje Helman Dolc koji prikazuje velikog ruskog dirigenta Valerija Gergijeva kako drži master klas trojici izabranih mladih talentovanih dirigenata

"Nomadak TX" reditelja Raula de la Fuentea je neobičan film o još neobičnijem instrumentu - čalaparti, a "Hello, I am David - Putovanje sa Dejvidom Helfgotom" rediteljke Kozime Lang je prvi dokumentarac o tom vanserijskom pijanisti.

Svetski dan muzike, na dan letnje ravnodnevnice, ustanovljen je pre 37 godine na inicijativu tadašnjeg francuskog ministra kulture Žaka Langa i od tada se muzika slavi u svim svetskim metropolama - održavaju se koncerti na otvorenom i muzika osvaja prostore.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17