• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.08.2017

12:52

ROJTERS PIŠE O GUČI: Uspavani gradić u valovitim brdima Srbije DOMAĆIN JE NAJVEĆE ŽURKE U ZEMLJI!

Showbiz

ROJTERS PIŠE O GUČI: Uspavani gradić u valovitim brdima Srbije DOMAĆIN JE NAJVEĆE ŽURKE U ZEMLJI!

Podeli vest

Sabor trubača u Guči privukao je pažnju britanske agencije Rojters, koja ga opisuje kao "najživopisniji tradicionalni muzički događaj u Srbiji" i navodi da je ovogodišnji Sabor privukao hiljade ljudi koji uživaju u zvuku trube, i to ne samo Srbe, već i turiste iz celog sveta

 - Guča, inače uspavani gradić sa oko 3.700 stanovnika u valovitim brdima jugozapadne Srbije, domaćin je najveće žurke u zemlji, sa 50 trubačkih orkestara koji se nadmeću za priželjkivanu Zlatnu trubu -  tako Rojters piše o Guči, tradicionalnom mestu održavanja Sabora, koji je počeo u četvrtak.

Za orkestre, kako one koji se takmiče za nagradu, tako i za one koji sviraju ispod desetina šatora punih gostiju - Srba, ali i stranaca - koji jedu, piju i vesele se, Sabor je prilika da dobro zarade, primećuje se u reportaži.

Tanjug

Opisujući atmosferu, Rojters navodi da "većina posetilaca pije pivo i šljivovicu dok je na meniju, kao i obično, meso sa roštilja ili lokalni delikatesi, ali i začinjeni kiseli kupus sa tri vrste mesa koji se satima krčka u kazanima".

Britanska agencija napominje da je srpska policija, s ciljem da spreči teške saobraćajne nezgode kakve su se u prošlosti događale u vreme Sabora u Guči, naložila svima koji voze do Guče i iz ovog grada da urade alko-test.


Guča je, podseća britanska agencija, od 1961. godine, kada je tamo održan prvi dragačevski Sabor sa samo četiri orkestra i 2.500 posetilaca, dočekala više od 15 miliona ljudi.

 - Ova muzika u Srbiji ima dugu tradiciju, koja seže još iz 1831. kada je kraljevskim ukazom formiran vojni trubački orkestar - zaključuje Rojters.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MIRKO

pre 6 godina

bio sam u Guci i njije vise kao nekad velika guzva, otisli su oni iz bg koji su imali interesa da napumpaju cene u vazduh. bravo

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija