• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.03.2015

20:39

NEVEROVATNO OTKRIĆE NAUČNIKA: Na Marsu postojao okean veličine Atlantika!

Zanimljivosti

NEVEROVATNO OTKRIĆE NAUČNIKA: Na Marsu postojao okean veličine Atlantika!

Podeli vest

Na Marsu je pre 3,5 milijardi godina postojao ogroman okean veličine Atlantika, zauzimao 19 odsto površine Marsa, a na pojedinim mestima njegova dubina je bila više od 1,6 kilometara, navode naučnici Američke svemirske agencije u studiji objavljenoj u časopisu Science

Poređenja radi, Atlantik zauzima 17 odsto površine Zemlje. 

Analizirajući njenu atmosferu, istraživači su zaključili da je crvena planeta izgubila 87 odsto svoje vode u svemiru. 

Na Marsu je nekada bilo toliko vode da je cela planeta mogla da bude prekrivena njome, i to na visini od 137 metara. 

Naučnici, međutim, veruju da je voda formirala veliki okean koji se protezao polovinom severne hemisfere Marsa, te da je na pojedinim mestima njegova dubina iznosila više od 1,6 kilometara. 

Imajući u vidu njegovu geologiju, taj deo planete se odavno smatra kao najpogodnije mesto za postojanje okeana. 

- Naša studija pružna dobru procenu vode koja se nalazila na Marsu - kazao je Heronimo Vilanueva, istraživač NASA Centra za svemirske letove Godard, u Grinbeltu, u državi Merilend.

- Zahvaljujući ovoj studiji, možemo bolje da razumemo istoriju vode na Marsu - dodao je on.

Najnovija procena zasniva se na veoma detaljnim proučavanjima obične vode koju čine jedan atom kiseonika i dva atoma vodonika (H2O) i teške vode u kojoj jedan atom deuterijuma zamenjuje jedan atom vodonika (HDO). 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragomir

pre 9 godina

А ја то годинама тврдим да тај океан постоји!Комшије говоре да лупам као да сам пао са Марса!И ето,то вам кажем.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija