• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B92

20.11.2015

18:44

SPREMTE SE SPREMTE: Muškarci će uskoro moći da rađaju decu!

Zanimljivosti

SPREMTE SE SPREMTE: Muškarci će uskoro moći da rađaju decu!

Podeli vest

Budući da su hirurzi već uspeli da uspešno presade matericu ženama koje su rođene bez tog organa, mnogi su se zapitali da li će tom zahvatu moći da se podvrgavaju i muškarci

dgovor je pozitivan. Teoretski, organizam muškarca može primiti matericu, nositi bebu, pa čak i roditi je, a ta mogućnost im je bliža nego što mislite. 

- Pretpostavljam da će takvi zahvati biti dostupni za pet do deset godina, a možda i pre - kaže dr Ketrin Čang, direktorka programa za očuvanje reproduktivnog zdravlja Univerziteta u Južnoj Karolini. Danas zahvaljujući napretku medicine transrodne žene uz pomoć hormona mogu dobiti prave grudi, dojiti, pa čak operacijom doći do potpuno funkcionalnog klitorisa. 

Sve do sad, materica im je bila nedostupna. 

“Kladim se da bi svaka transrodna žena želela da se podvrgne toj operaciji”, kaže dr Kristin Mekgin, hirurg koji izvodi operacije promene pola i koja je bila glavni savetnik za novi film “The Danish Girl”. 

Mekgin, transrodna žena i majka blizanaca, kaže da je “nagon ka majčinstvu vrlo ozbiljna stvar” i da ga “osećaju i transrodne žene”. 

Transplantacije materice već su još u povoju, ali je švedski tim uspeo da uspešno presadi matericu živih donora, a na takav način rođeno je pet beba. Sada Klinika u Klivlendu planira da presadi matericu preminulog donora u telo žene. 

Operacija je opasna i zahteva specijalne injekcije tokom trudnoće, što povećava rizik od infekcija, ali za žene, ali i za mnoge transrodne osobe, cilj je vredan rizika. 

Međutim, biološke žene imaju prednost u odnosu na biološke muškarce kad je reč o prihvatanju presađene materice. One već imaju mrežu krvnih sudova potrebnu da snabdevaju matericu krvlju, karlične ligamente koji je drže, vaginu i grlić materice, kao i prirodne hormone koji pripremaju matericu za trudnoću. 

Muškarci nemaju ništa od toga, ali trudnoća za njih nije nemoguća misija. Trenutno je najveći problem prebacivanje embrina u transplantiranu matericu. Uobičajena putanja podrazumeva da se embrion ubacuje kroz vaginu, ali pošto biološki muškarci operacijom ne dobijaju grlić, još nije sigurno kojom će se tehnikom taj deo reproduktivnih organa presađivati. 

Još veći je problem finansija: presađivanja su generalno vrlo skupa. 

- Biće to pitanje klase. Samo će bogati ljudi moći to da urade-  smatra Mekgin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija