• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Klix.ba

21.11.2016

12:32

OTKRIĆE! Astronomi pronašli planetu čija godina traje devet dana

Zanimljivosti

OTKRIĆE! Astronomi pronašli planetu čija godina traje devet dana

Podeli vest

Astronomi sa Instituta za astronomiju na Kanarskim Ostrvima otkrili su stenovitu planetu udaljenu od Zemlje oko 32 svetlosne godine

Egzoplaneta je zbog svoje veličine ušla u kolokvijalnu kategoriju "superzemlje". Naime, pretpostavlja se da je njena masa 5,4 puta veća od Zemljine, kruži oko crvenog patuljka GJ 536, a godina joj traje samo devet dana. 

STIVEN HOKING: Ostalo nam je još samo 1.000 godina na Zemlji!

Planeta koja je nazvana GJ 536 b trenutno je jedina otkrivena u potencijalno većem sistemu. Iako se ona ne nalazi u zoni optimalnoj za razvoj života, naučnici se nadaju da će njene komšije, čije postojanje tek treba da bude potvrđeno, budu u znatno boljoj poziciji. 

ONI STOJE IZA SVIH MISTERIJA SVEMIRA! Naučnici otkrivaju zašto nikada nismo videli vanzemaljce!

 - Stenovite planete se često pronalaze u grupama, pogotovo oko zvezda ovoga tipa, tako da smo sigurni da ćemo naići na planete koje su udaljenije od svog sunca i čija godina traje najmanje 100 dana pa do nekoliko zemaljskih godina -  rekao je istraživač Alehandro Suárez Maskarenjo. 


Astronomi se nadaju da će oko zvezde GJ 536 pronaći sistem sličan Trappistu 1 koji u svom sastavu ima tri stenovite planete u zoni pogodnoj za razvoj života. 

Naime, GJ 536 b je preblizu svoje zvezde da bi se život kakav poznajemo mogao razviti, dok se tzv. zlatokosa zona nalazi iza njene orbite.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija