• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dailmail.co.uk/informer.rs

29.04.2017

14:30

ŠOKANTNO OTKRIĆE! Stvarnost NIJE ono što smo MISLILI DA JESTE!

Zanimljivosti

ŠOKANTNO OTKRIĆE! Stvarnost NIJE ono što smo MISLILI DA JESTE!

Podeli vest

Grupa naučnika nedavno je objavila seriju studija o ljudskoj percepciji stvarnosti, nazvanu "Philosophy and Predictive Processing", prenosi New Scientist

 


Većina današnjih istraživača veruje da je naša percepcija stvarnosti pretežno zasnovana na informacijama koje nam šalju čulni organi. 

Međutim, rezultati nedavnih istraživanja ukazuju na to da mozak samo povremeno dobija informacije na osnovu kojih gradi našu unutrašnju, mentalnu simulaciju spoljašnjeg sveta. 

Jednostavnije rečeno - naš mozak u velikoj meri stvara stvarnost na osnovu prethodnih iskustava i očekivanja, što znači da ono što vidimo velikim delom najverovatnije predstavlja samo mentalnu iluziju. 

Na primer, kada podižete neki predmet, težina koju osećate zasnovana je više na tome koliko vaš mozak očekuje da predmet bude težak, nego na njegovoj stvarnoj težini, prenosi Daily Mail. 

Učesnicima jednog eksperimenta tako su dodeljene dve lopte iste težine, a različite veličine. Kada je trebalo da procene težinu objekata, ispitanici su mislili da je veća lopta teža. 

- Uprkos tome što ova ideja nije nova, dominantne teorije o ljudskoj percepciji već dugo marginalizuju njenu ulogu. Mozak bi u našem viđenju stvarnosti mogao da ima mnogo veću ulogu u odnosu na čula nego što smo to ranije mislili - navode naučnici Vanja Vis i Tomas Mecinger sa Univerziteta "Johan Gutenberg" u Majncu. 

Sav naučni material dostupan je na otvorenom onlajn portalu, a možete ga pronaći na ovom linku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Feniks1

pre 6 godina

To je istina da mozak stvara zakljucke na osnovu ocekivanja , a i obecanja . Da bi vas vecina razumjela clanak, umjesto lopti za primjer , trebalo je uzeti Veliku i malu Srbiju , a ako tas prevagne na pogresnu stranu , dodati sareni voz, biciklo i tv iz regiona .

Nina

pre 6 godina

To je kad siptari I dalje ocekuju da ih neko izdrzava kao sto je to bilo za vreme Jugoslavije kada su svi morali da uplacuju za njihovo izdrzavanje.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija