• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Južne vesti

22.07.2017

19:31

(VIDEO) MAMUTI I NOSOROZI IZ SIĆEVAČKIH PEĆINA MEĐU NAJSTARIJIM U EVROPI: Srbija leži na arheološkom blagu!

Zanimljivosti

(VIDEO) MAMUTI I NOSOROZI IZ SIĆEVAČKIH PEĆINA MEĐU NAJSTARIJIM U EVROPI: Srbija leži na arheološkom blagu!

Podeli vest

Otkrića iz sićevačkih pećina izašla i u stranim naučnim časopisima. Mamuti, nosorozi, konji i neandertalci nastanjivali su Sićevačku i Jelašničku klisuru, otkrili su arheolozi i antropolozi koji rade u pećinama Pešturina, Mala i Velika Balanica

Kako tvrdi profesor Dušan Mihailović, ove pećine su pravo blago i ko zna šta se još u njima može naći, jer su ovde nađeni treći najstariji ostaci u Evropi.

Problem kod ovih nalazišta su tragači sa blagom, jer se već dešavalo da u svojim potragama unište vredne lokacije. Zato je neophodna zaštita pećina

Ostaci velikih čovekolikih majmuna, odnosno hominida, pronađeni su na ova tri lokaliteta, naglasio je profesor Univerziteta u Beogradu Dušan Mihailović, kao i da su jedina u Srbiji sa takvim otkrićima.

ARHEOLOŠKA MAFIJA HARA SRBIJOM: Pljačka nacionalne kulturne baštine dostigla epske razmere!

- Mi imamo ostatke stare 500, 300, 100 i 20 hiljada godina. Imamo celu praistoriju Evrope ovde u prečniku od 10 km, imamo nalaze koji su jedinstveni u Evropi. Tako da je ovo jedinstvena prilika da se napravi svojevrsni centar gde bi se turistima, svim zainteresovanim ljudima, studentima, učenicima, široj javnosti predstavilo sve to - priča Mihailović.

Ekspedicija istraživača ovde se nalazi već nekoliko godina, a za njih su pećine u Jelašničkoj klisuri nepresušni izvor pronalazaka. O tome koliko su ovi ostaci i njihovo proučavanje značajni, svedoči i oduševljenje arheologa iz Sjednjnih Američkih Država.

Printskrin

Kada sam javio kolegi iz Amerike, koji je poznati arheolog, da smo našli novu pećinu u Jelašničkoj klisuri, koja sadrži ostatke stare između 20 i 15 hiljada godina, on je rekao: Dušane, rekao sam ti da je ovo srpska Atapuerka. Atapuerka je najpoznatije nalazište paleontropološko nalazište u Evropi, priča Mihailović.

(VIDEO) VANZEMALJCI NA NEBU IZNAD SRBIJE! Građani tvrde - snimili smo NLO!

Analize pronađenih tkiva pokazale su da su ovde živeli nosorozi i mamuti. 

Problem kod ovih nalazišta su tragači sa blagom, jer se već dešavalo da u svojim potragama unište vredne lokacije. Zato je neophodna zaštita pećina, a u nedostatku sistemskog rešenja čuvari su komšije.

Porodica Tošić, koja je arheolozima i pokazala put do pećine, ima ključeve kapija koje su postavljene na ulazima. Dragan Tošić, koji živi u kući najbližoj Balanici do sada se izvežbao pa je, usled čestog druženja sa antropolozima, stekao dovoljno saznanja da bude kustos ljudima koji dolaze u obilazak.

Kulturni turizam i turizam vezan za paleolit je inače u Evropi veoma razvijen i donosi velike prihode, naročito u Francuskoj. Tako da su se stekli svi uslovi da se i ovde pokrene jedan takav projekat

- U periodu kada je počelo istraživanje mi smo bili sa profesorom Mihailovićem i maltene smo postali porodica i kućni prijatelji. Dok oni ne rade iskopine, ključevi pećina su kod mene i stalno ih obilazimo zbog ljudi koji bi to mogli da oštete. Dok oni nisu tu imamo razne posete: bili su Beograđani, stranci - kaže Dragan Tošić.

ZLATIBOR JE SRPSKA VERZIJA ALPA! Novinarka Gardijana oduševljana našom planinom!

On je rekao i da mu je žao što Grad ne obraća veću pažnju na ovaj lokalitet, te da je Darko Bulatović četvrti gradonačelnik koji samo obilazi pećinu. Po njegovom mišljenju, prilagođavanje prilaza i marketing mnogo bi doprineli popularizaciji ovog mesta i davanju pažnje, koju zaslužuje.

Sa ovim se slaže i Mihailović, koji objašnjava da je ovo dovoljno značajno otkriće, koje ima potencijal da vrlo lako zainteresuje turiste. Potreban je samo kvalitetan marketing i medijska uključenost u nova otkrića.

Printskrin

Taj kulturni turizam i turizam vezan za paleolit je inače u Evropi veoma razvijen i donosi velike prihode, naročito u Francuskoj. Tako da su se stekli svi uslovi da se i ovde pokrene jedan takav projekat - priča Mihailović.

Iako je jasno da Niš nema novac za podizanje velepnih građevina, kakve su napravljene u Francuskoj oko ovakvih nalazišta, pećina u gradu Buž pravi je primer nešto skromnijeg poslovanja. Oko nje je izgrađena mreža pećinskih kućica, koje su pretvorene u muzeje, u kojima su izloženi eksponati.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija