• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

15.04.2019

21:19

DA VAM TERASA PROCVETA! Napravite zelenu oazu u centru grada!

Zanimljivosti

DA VAM TERASA PROCVETA! Napravite zelenu oazu u centru grada!

Podeli vest

Ako već niste, pravi je trenutak da raščistite terase, bacite ono što ste tokom zime ostavili napolju i oplemenite ovu prostoriju u stanu koja će doprineti da još više uživate u lepim danima

Sto, stolica, biljke - već je to dovoljno da napravite svoju zelenu oazu u centru grada. Rasporedite raznobojne saksije sa cvećem, najbolje da budu u živopisnim bojama, a za romantične večeri dodajte sveće, lampe, fenjere.

Izbor cveća

Pre nego što se upustite u biranje sadnica, razmislite da li ćete da se opredelite za cveće kontrastnih boja ili ćete izabrati više tonova jedne boje. I jedna i druga opcija izgledaju veoma lepo, s tim što prva deluje raskošno, dok druga ostavlja utisak sofisticiranosti.

Petunija, verbena, begonija, lobelija, geranijum - izbor cveća je veliki. Petunije cvetaju od početka proleća do kasne jeseni, a potrebne su im toplota i svetlost. Verbena je jednogodišnja biljka čiji su cvetovi u pink, crvenoj, ljubičastoj ili plavoj boji. Cveta takođe od ranog proleća do jeseni. Potrebno je samo da zasadite seme i kad sadnica poraste, presadite je u veću saksiju.
Među baštovanima je veoma popularna begonija. Krase je asimetrično lišće i bujne stabljike različitih oblika i boja, a vole je i lenjivci, jer ne zahteva preveliku brigu. Dovoljno je da izaberete mesto gde će je sunce grejati rano ujutru i po podne.

Foto: Shutterstock

SOBNE BILJKE U TRENDU: Pera, mačevi repovi za toplinu i čist vazduh!

Seme iz kesice

U slučaju da kupujete seme, pažljivo čitajte uputstva na kesicama i obavezno proverite rok trajanja, odnosno koliko dugo seme može da klija. Zemlja treba da bude što rastresitija mešavina humusa i peska. Nakon što se iznad površine pojave prvi listići, uspeli ste. Mlade biljčice presadite čim se malo bolje ožile i porastu. Presađuju se u nešto većem razmaku, u sudove sa svežom zemljom.

Još jedno cveće za lenje baštovane je lobelija. Neophodno je obezbediti odgovarajuće zemljište - hranljivo, ali bez humusa, i blagovremeno zalivati. Rezultat su sitni, ali gusti i prelepi cvetovi plave, bele ili ljubičaste boje. Popularan izbor za terase, pogotovo u područjima sa toplim letima, jeste geranijum koji dobro podnosi suše i voli umereno zalivanje.

Kako saditi

Kada ste odabrali sadnice, na dnu saksije ili žardinjere do visine od jednog centimetara sipajte pesak i dodajte kamenčiće koji čine drenažni sloj. Na taj način se višak vode ne zadržava u saksiji, a onaj deo koji otiče prilikom zalivanja se prečišćava, te nema prljanja terase i rasipanja zemlje. 
Na drenažni sloj dodajte zemlju, a biljku posadite na dubinu od 5 do 7 centimetara. Što je biljka dublje posađena, to je čvršća i stabilnija, te se po tom pitanju ne može preterati, ona će svakako da nikne. Na površinu zemlje možete da poređate kamenčiće, jer ne samo što deluje dekorativno, već i štiti biljku od isušivanja.

Foto: Shutterstock

DA LI SE PREPOZNAJETE? Nekoliko znakova da ste BEZNADEŽNO ROMANTIČNI!

Domaći eliksir za biljke


Ako primetite da vam biljke odumiru, pripremite ovaj preparat. Oporavićete ih i osnažiti za tili čas. Sve što vam je potrebno su jedna kora od banane, kašika mlevene kafe i ljuska od jednog jajeta. Sve sastojke stavite u blender i prelijte litrom vode. Sada sve izmiksajte i dobijenom smesom prehranite biljke.

 

Mada zalivanje ne zvuči kao velika filozofija, mnogi preteruju sa njim, biljka počne da truli, što se opet tumači kao da nema dovoljno vlage... Ipak, biljka je jača kada ima manje vlage, a učestalost zalivanja zavisi od spoljašnje temperature. Kada je na terasi, leti je dovoljno zalivati je svaki drugi dan, a suva zemlja na površini saksije ne znači da u dubljim slojevima nema vlage. Zato je bolje da pratite cveće i zalijete ga kad počne da klone, kad je "neveselo" i "umorno".

Tuširanje, odnosno orošavanje podjednako je važno kao i zalivanje, baš kao i redovno prehranjivanje jednom mesečno.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija