• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.07.2019

10:04

MOŽE JOJ SE! Britanska kraljica prošle godine potrošila 47,4 miliona funti

Zanimljivosti

MOŽE JOJ SE! Britanska kraljica prošle godine potrošila 47,4 miliona funti

Podeli vest

Prošle godine je britanska kraljica potrošila 47,4 miliona funti na kraljevsko osoblje, održavanje domaćinstva, putovanja i još mnogo toga. "Business Insider" je istražio kako zarađuju taj novac

Popularnost kraljevske porodice je engleski brend na kojem dobro zarađuje i država, kao i plemstvo. U 2017. godini izračunato je da je kraljevska porodica doprinela britanskoj ekonomiji s 1,8 milijardi funti, uključujući 550 miliona funti od turizma.

Ali kraljevsko domaćinstvo je skupo za održavati.

Kraljica Elizabeta II ne štedi na sebi.  Jedan od glavnih izvora prihoda joj je državna potpora, tzv. "Suvereign Grant". Time se finansiraju kraljičine službene dužnosti, uključujući putovanje, zabavu i održavanje palate.

"Suvereign Grant" je javni novac, no nije baš da svaki poreski obveznik izdvaja svoj deo za njega.

On se finansira s profitom iz nekretnina i portfolija vrednog 13 milijardi dolara, tzv. "Crown Estate", u prevodu Poseda Krune, koji je tehnički u vlasništvu vladajućeg monarha. Ali kraljevska porodica ne zadržava sav profit od prihoda spomenutog poseda.

Prihod prvo ide u državnu kasu, koja potom isplaćuje porodici "Suvereign Grant".

U idućoj deceniji kraljica će primiti po 25 odsto profita od kraljevskog poseda svake godine, što je povećanje od 15 odsto od količine koju je prethodno dobijala.

U 2019. to će iznositi oko 82 miliona funti. Najviše od povećanih izdvajanja otići će na obnovu Bakingemske palate.

Ako se taj novac raspodeli na malo više od 66 miliona Britanaca, to bi značilo da će ih kraljevska porodica koštati malo više od funte po glavi stanovnika.

No to nije sav novac koji dobija i ima kraljica. 

Izračunati njeno bogatstvo nije lako, budući da nije dužna razotkriti svoje privatne račune. Nedavna procena je bila da vredi oko 370 miliona funti, skoro pola milijarde dolara.

A s obzirom na povećanje "Suvereign Granta", bogatstvo će nastaviti da se gomila.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija