• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.08.2019

09:50

VAŽNE VESTI IZ SVEMIRA! NASA: Uočena super - Zemlja u sazvežđu Vodena zmija, verovatno je NASELJIVA!

Zanimljivosti

VAŽNE VESTI IZ SVEMIRA! NASA: Uočena super - Zemlja u sazvežđu Vodena zmija, verovatno je NASELJIVA!

Podeli vest

NASA-in satelit TEŠ (Transiting Exoplanet Survey Satellite), koji traga za egzoplanetama uočio je novu planetu udaljenu svega 31 svetlosnu godinu od Zemlje, koja kruži oko obližnje zvezde u sazvežđu Vodena zmija, a ubrzo su otkrili da oko iste zvezde kruže još dva svemirska tela

Na jednoj od tih planeta, nazvanoj GJ 357 d, moglo bi biti tekuće vode ako se utvrdi da je stenovit i da ima gustu atmosferu, objavio je naučni časopis Sajens Alert. 

Smatra se GJ 357 d spada među 45 najbližih do sada otkrivenih egzoplaneta, od ukupno njih 4.025 koji su otkriveni izvan našeg Sunčevog sistema, a nalazi se u takozvanoj "zoni Zlatokose", odnosno zoni u kojoj je temperatura savršena da bi planeta, ako je stenovit, mogla da ima tekuću vodu.

(VIDEO) VANZEMALJCI NAPADAJU! Snimljena NLO armada, DESETINE LETEĆIH TANJIRA ŠOKIRALO AMERIKANCE!



 - GJ 357 d nalazi se unutar spoljne ivice nastanjive zone svoje zvezde, gde prima približno istu količinu topline od svoje zvezde kao što to prima Mars sa Sunca -  rekla je astronom Dajana Kosakovski, članica tima koji je otkrio planetu, prenosi Index.

Prema njenim rečima, ukoliko se utvrdi da planeta ima gustu atmosferu, za šta će biti potrebne dalje studije, na njemu bi moglo biti dovoljno toplo za tekuću vodu na površini.

Inače, masa GJ 357 d je najmanje 6,1 puta veća od Zemljine, a planeta napravi krug oko svoje sićušne zvezde svakih 55,7 dana.

Do sada su potvrđena samo 24 egzoplanete koje je uočio svemirski teleskop TEŠ, ali znanstvenici očekuju da će teleskop identifikovati još hiljade takvih kandidata pre završetka svoje misije, a neki od njih bi mogli biti naseljivi, uključujući GJ 357 d.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Boban

pre 4 godine

Bolje da resavaju problem gladnih, zednih i bolesnih na zemlji a ne da se bave glupostima o svemiru i slicnim stvarima i da lazu ljude a na mesecu koji je najblizi nisu nikad ni bili...

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija