• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

10.08.2019

18:59

VELIKO OTKRIĆE RUSKIH ARHEOLOGA! Pronašli lobanju drevnog nosoroga

Zanimljivosti

VELIKO OTKRIĆE RUSKIH ARHEOLOGA! Pronašli lobanju drevnog nosoroga

Podeli vest

Na Tamanskom poluostrvu ruski paleontolozi su otkrili gotovo netaknutu lobanju kavkaskog elasmoterijuma, vrste drevnog nosoroga, drugu lobanju ove vrste koja je otkrivena na svetu, ali prvu mužjaka

Na Tamanskom poluostrvu, najvećem poluostrvu Krasnodarske pokrajine i celog juga evropskog dela Ruske Federacije, paleontolozi su imali više dragocenih pronalazaka, uključujući i ostatke najmanje 120 velikih praistorijskih životinja, ali i deo stele iz 5. veka pre nove ere.
 

-Ove godine pronašli smo ostatke desetak slonova i tri drevna nosoroga, ali najzanimljiviji nalaz je bila gotovo cela lobanja kavkaskog nosoroga-, istakao je vodeći istraživač Južnog naučnog centra Ruske akademije nauka, Vadim Titov.

Važnost ovog nalaza je što je lobanja mnogo bolje sačuvana od prethodno pronađene, što je veoma značajno, s obzirom na geološki period iz koga potiče, dodao je Titov. Prethodna koju je pronašao tim paleontologa u vulkanskom blatu pripadala je ženki i bila je u jako lošem stanju.
 

Otkrivena lobanja potiče iz rane pleistocenske epohe i stara je između 1,2 do 1,4 miliona godina. Ima veliku kupolu sa rogom i duža je od jednog i po metra. Titov veruje da to znači da je ovaj nosorog bio dug oko četiri i po i visok oko tri metra.

Lobanja kavkaskog elasmoterijuma je dopremljena u Muzej u Azovu na konzervaciju i restauraciju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija