• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik Srbija

22.08.2019

09:58

(VIDEO) BRAZILU PRETI GLAD ZBOG POMORA PČELA! Opasni pesticidi ubili pola milijarde insekata

Zanimljivosti

(VIDEO) BRAZILU PRETI GLAD ZBOG POMORA PČELA! Opasni pesticidi ubili pola milijarde insekata

Podeli vest

Više od pola milijarde pčela uginulo je u Brazilu u poslednja tri meseca, a razlog za to su opasni pesticidi čija je upotreba u Evropi zabranjena, navode istraživači

Foto: Printscreen You Tube

 

Većina pčela uginula je u četiri brazilske savezne države: 400 miliona u Rio Grande do Sulu, sedam miliona u Sao Paolu, 50 miliona u Santa Katarini i 45 miliona u Mato Groso do Sulu, navodi „Si-Bi-Es njuz".

Smatra se da je korišćenje neonikotinoida i fipronila, poljoprivrednih insekticida zabranjenih u Evropi, izazvalo pomor pčela.

Aldo Maćado, potpredsednik Asocijacije pčelara Rio Grande do Sula izjavio je za „Blumberg" da je njegova zajednica pčela potpuno nestala 48 sati nakon uginuća prvih pčela.

- Čim je počelo uklanjanje mrtvih pčela iz košnice, zdrave su se zarazile i počele masovno da ugibaju - rekao je Maćado.

Istraga „Grinpisa" otkrila je da je u Brazilu dozvoljena upotreba 1.200 pesticida i „ubica korova" u poslednje tri godine, iako oni sadrže hemikalije čija je upotreba zabranjena u Evropskoj uniji.

Otkako je predsednik Žair Bolsonaro preuzeo funkciju u januaru, u zemlji je porasla upotreba pesticida za 27 odsto u odnosu na isti period 2018. godine. Istraga je utvrdila da je Brazil najveći kupac pesticida u svetu.

Preti glad

Marija Laura Kanineu, direktorka brazilskog „Hjumen rajts voča", rekla je „Grinpisu" da brazilske vlasti i dalje dozvoljavaju upotrebu pesticida, ne obazirući se na opasne hemikalije koje sadrže.

Pomor pčela mogao bi ozbiljno da utiče na svetski lanac ishrane.

Prema izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija iz maja 2018. više od 75 odsto svetskih prehrambenih kultura se - u određenoj meri oslanja na oprašivanje radi prinosa i kvaliteta -

- Nepostojanje pčela i drugih oprašivača izbrisalo bi sa lica zemlje kafu, jabuke, paradajz i kakao, da navedemo samo neke od useva koji se oslanjaju na oprašivače. Oprašivači poput pčela, osa, ptica, slepih miševa i buba lete, skakuću i puze po cveću i pomažu biljkama da se oplode. U prethodnim decenijama opadali su i broj i raznolikost oprašivača, a dokazi ukazuju na to da je to posledica prvenstveno aktivnosti čoveka, uključujući i klimatske promene, koje mogu da poremete sezonu cvetanja - navodi se u izveštaju.

PODLEDAJTE:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
GMO je ZAKON

pre 4 godine

Ahhh ti ORGANSKI pesticidi....tako prirodni i zdravi..... Btw, neuki, i insekticidi i herbicidi SU pesticidi! Pesticidi je zbirno ime za sve preparate za zastitu bilja. Bez obzira da li stite od korova, insekata, gljivica, glodara, ptica itd. Naucite vise ovo da se ne brukate i dalje. A isto bi i nasi "strucnjaci" mogli da nauce pre no li krenu lupetati i lagati o "zlom" gmo-u...dakle bar ELEMENTARNO da se nauci pa onda....

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija