• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92

23.08.2019

13:04

NAJSTARIJOJ VEB KAMERI NA SVETU ODZVONILO! Radila je punih 25 godina, ali SADA JE KRAJ!

Zanimljivosti

NAJSTARIJOJ VEB KAMERI NA SVETU ODZVONILO! Radila je punih 25 godina, ali SADA JE KRAJ!

Podeli vest

Postavljena 1994. godine, kamera za osmatranje vremena u San Francisku biće ugašena krajem avgusta

Najstarija veb kamera na svetu biće ugašena nakon 25 godina neprekidnog rada. 

"Kamera za maglu" je postavljena 1994. godine kako bi se pratile vremenske prilike u univerzitetskom kampusu u San Francisku. 

Gotovo bez prekida emitovala je signal, osim redovnog održavanja i kada je s vremena na vreme bilo potrebno da se pomeri kako bi zadržala dobar pogled na kampus. 

Njeni kreatori kažu da će biti ugašena jer više nema adekvatnih mesta gde bi kamera mogla da se postavi.
Džef Švarc, koji je sa Denom Vongom postavio kameru, kaže da će je ugasiti 30. avgusta. 

-Osetili smo da je vreme da je ugasimo- rekao je Švarc za list SFGejt, i dodao da je postalo sve teže da se pronađe bezbedna lokacija da se postavi kamera tako da ima dobar pogled na aveniju Holovej. 


Iako će "Kamera za maglu" biti isključena, veb sajt na kojem se vidi ono što prenosi će nastaviti da radi. 

Švarc kaže da je bio inspirisan kamerom za koju se veruje da je prva veb kamera sa prenosom uživo, a koja je postavljena na univerzitetu Kembridž 1993. kako bi pratila zajednički lonac za kafu. Ova kamera za kafu je ugašena 2001. 

Švarc i Vong su 1994. bili početnici u programiranju i koristili su projekat sa veb kamerom kao način da vežbaju kodiranje i da se bolje upoznaju sa ranom veb tehnologijom. 

-To je bio samo naš mali lični projekat koji je razvio sopstveni život - rekao je -ljudima se dopala, pa smo nastavili sa njim.-

-Naša veb kamera predstavlja podsetnik na rane dane interneta kada je svako mogao da radi šta god želi- dodao je Švarc.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija