• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.08.2019

17:14

(FOTO) RODNI GRAD NIKOLE JOKIĆA! SOMBOR, vredan pažnje!

Zanimljivosti

(FOTO) RODNI GRAD NIKOLE JOKIĆA! SOMBOR, vredan pažnje!

Podeli vest

"Prvo što stranci uoče kada dođu u Sombor jesu fijakeri, najamna prevozna sredstva kakvih nema u svim gradovima" važilo je davnih dana. Danas, Sombor je grad vina, nepreglednih ravnica i odlično pripremljene ribe

Grad Zvonka Bogdana, Radivoja Koraća i Nikole Jokića, grad  vina, fijakera, nepreglednih ravnica i odlično pripremljene ribe. 

A evo par mesta koje obavezno morate posetiti ako se nađete u najlepšem ravangradu Srbije
!

1. Županija i najveće ulje na platnu u celoj Srbiji

Nekadašnja Županija, danas Skupština opštine grada Sombora, dom je slike koja zauzima neverovatnih 28 kvadratnih metara prostora (bez rama). Bitka kod Sente je remek delo mađarskog umetnika Ferenca Ajzenhuta, rađeno za izložbu povodom huljadugodišnjice dolaska Mađara na prostor Panonije.

Bitka kod Sente je najveća slika ne samo na prostoru Srbije, nego i cele bivše Jugoslavije. U Skupštinsku salu ušla je preko balkona uz rušenje nekoliko zidova. Drugi način prosto nije postojao. Dovoljno je reći da je platno nakon što je u Minhenu uramljeno u impozantni zlatni ram, u Sombor moralo biti dopremljeno posebnom baržom.

Delo ima skrivene motive slične rembrantovskim, a celu priču najbolje je saslušati u pratnji stručnih vodiča Turističke organizacije grada Sombora jer bivša Županija krije još nekoliko izuzetnih dela, poput „Sombora viđenog očima ptice“ arhitekte Branislava Jovina.

 

2. Karmelićanska crkva i najveće orgulje u zemlji
 

Karmelićanska crkva se nalazi u neposrednoj blizini Županije. Njena dva tornja dominiraju centrom grada, a pored crkve se nalazi samostan koji je naknadno izgrađen. Ova crkva je ukrašena brojnim skulpturama i vitražima, a njen neizostavni deo su orgulje iz 1926. godine koje se sastoje iz 43 registra i kao takve su najveće u Srbiji.

Crkva je posvećena Sv.Stjepanu, a njegova bista se nalazi između dva tornja na visini od 40tak metara.

 



 

3. Čamcem kroz rezervat Gornje podunavlje
 

Specijalni rezervat prirode Gornje podunavlje prostire se na oko 20.000 hektara i obuhvata Apatinski i Monoštorski rit, kao i meandre Dunava. Ovaj prostor spada u poslednja močvarna područja na teritoriji Evrope.

„Gornje podunavlje je jedna od retkih destinacija gde se još uvek može uživati u vožnji Dunavom, nepreglednim rukavcima i kanalima, nesputanoj rici jelena, mirnim noćima u seoskim domaćinstvima, autentičnim ribljim specijalitetima, poslednjim dunavskim alasima.“ Mi jedino možemo da dodamo da se u ovom rezervatu mogu sresti zanatlije poput tradicionalnih ribara, pčelara, čamdžija i mnogih drugih.

 

 


4. Gradska kuća

Magistrat ili Gradska kuća je najreprezentativnije zdanje u Somboru. Rađeno je u stilu neokasicizma i potiče iz 17. veka. Mnogi bitni događaji su se odigrali u ovim prostorijama. 1918. godine ovde je potpisano pripajanje Sombora Kraljevini Srbiji, a ’44. godine preuzimanje vlasti nakon oslobođenja. Ono što ne smete propustiti je vitraž sa grbom grada koji se nalazi na ulazu u svečanu dvoranu.
 

 

5. Sunčani sat – najpoznatija instalacija Sombora

 

Davne 1850. godine Jovan Čokor, omraženi profesor, je iz ljubavi prema astronomiji naslikao Sunčani sat na zidu Župnog dvora. S obzirom na njegov status među učenicima, ubrzo nakon završetka sata pojavio se i grafit „Jedan ti je od ovih poslednji„.

Sunčani sat profesora Čokora spada u jedinstvena dela na ovim prostorima. Iako nema neku posebnu umetničku vrednost, istorijska je neprocenjiva. Od 2014. godine na zidu Župnog dvora crkve Presvetog trojstva nalazi se kopija, dok je original dobio posebno mesto.

 

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije
Politika

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Sandra Božić čestitala je danas svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april, Dan Vojske Srbije, ističući da Srbija temeljno razvija svoju vojsku kako bi bila sposobna da odgovori na sve izazove.

23.04.2024

12:46

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija