• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: yugo.nostalgia

28.09.2019

12:55

E TO JE BILA EROTIKA! Evo kako su autori prvog jugoslovenskog erotskog časopisa PREVARILI DRŽAVU!

Zanimljivosti

E TO JE BILA EROTIKA! Evo kako su autori prvog jugoslovenskog erotskog časopisa PREVARILI DRŽAVU!

Podeli vest

Socijalizmu zameraju svašta, ali se retko pominje jedna ozbiljna tema. U ono vreme, za razliku od današnjeg, nije bilo lako videti golu ženu. Stvari su se iz korena promijenile tek 1968, s pojavom magazina Čik

Da bi zaobišla stroge zakone, redakcija je napravila list za enigmatiku, ukrštenice i rebuse i dala mu ime "Čik pogodi". Vremenom je ukrštenica na naslovnoj bila sve manja, a polugola devojka uz nju sve veća i sve golišavija, sve dok jednom ženska nije bila skroz gola, bez ukrštenice i bez onog "pogodi" u naslovu.

Foto: printscreen

 

Taj "enigmatski magazin", kako je do gašenja vođen u registrima, uređivali su Ljubiša Kozomara, Gordan Mihić, Matija Bećković i drugi. Matija je danas akademik, a Kozomara i Mihić, što zajedno, što odvojeno, napisali su i potpisali scenarija za brojne TV serije i filmove.

"Čik" je izlazio dva puta mesečno na lošem papiru, ali je u njemu moglo svašta da se pročita: tračevi i intervjui sa estrade, erotski feljtoni u formi kvaziistorijskih romana sa istoka, Kama sutra u večitim nastavcima ali su u jednom periodu najpopularnija bila "pisma čitalaca".

Foto: printscreen

U njima su izlagana erotska iskustva ili postavljana pitanja na koja je uredništvo opširno odgovaralo - "Sestra i ja ostali smo sami u stanu. Ušla je u kupatilo dok sam se tuširao...", i slično, nimalo nevinije od sižea porno filmova.

Dosta prostora zauzimali su i oglasi, kroz koje se prvo stidljivo, a zatim sve otvorenije, reklamirala i prostitucija: "Maserka u vašem domu 85/65/98" ili "Maser za starije dame, zelene oči".

Foto: printscreen

Svake godine Čik je organizovao izbor za najljepšu učenicu, Mis Bambi, pa su objavljivali fotografije tinejdžerki u kupaćim kostimima. Danas bi se ta akcija našla na udaru zakona. Naravno da je bilo i golih žena, ali nijedna fotografija nije bila bezobraznija od onih koje danas objavljujuju sve dnevne novine.

Dosta brzo Čik je dobio imitatore: Eva i Adam, Dvoje itd. - bezobraznije, ali ne i zanimljivije.

Foto: printscreen

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija