• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: nationalgeographic/informer.rs

02.10.2019

19:41

NASA PRIHVATA PREDLOGE ZA LENDERE KOJI ĆE TRANSPORTOVATI LJUDE NA MESEC! Lunarni lenderi za ljude su ključna komponenta Nasinog programa Artemis!

Zanimljivosti

NASA PRIHVATA PREDLOGE ZA LENDERE KOJI ĆE TRANSPORTOVATI LJUDE NA MESEC! Lunarni lenderi za ljude su ključna komponenta Nasinog programa Artemis!

Podeli vest

Američka svemirska agencija NASA počela je da prima pridloge za dizajn lunarnog lendera koji će moći transportovati ljude na površinu Meseca

NASA je poslednji put pozvala komercijalnu svemirsku industriju da pošalje svoje predloge za dizajn lendera do 1. novembra.

Lunarni lenderi za ljude su ključna komponenta Nasinog programa Artemis, incijative koja podrazumeva povratak ljudi na Mesec. Taj projekat bi trebalo da se realizuje za manje od pet godina. Ovi lenderi treba da budu dizajnirani tako da budu deo nove svemirske stanice koju NASA želi da napravi u orbiti Meseca, a zvaće se Gateway. Astronauti će na Gateway da putuju pomoću Nasine buduće rakete pod nazivom Space Launch System ili kraće SLS, a iz stanice će se spuštati na Mjesec.

NASA traži landere koji se sastoje od dva do tri glavna dela. Za fazu spuštanja je važan do koji će spustiti letelicu na površinu Meseca, dok druga faza podrazumeva podizanje astronauta s površine Meseca i povratak u stanicu Gateway. Treća komponenta je poznata kao faza transfera, deo koji može transportovati dva preostala elementa od Gatewaya u orbitu koja je bliža Mesecu, čime će biti olakšan transport svega na površinu Meseca i obrnuto.

Kompanije moraju detaljno da objasne kako će njihov lender stići do Gatewaya. Mogu koristiti komercijalne rakete kao što je Falcon Heavy kompanije SpaceX, buduća raketa kompanije Blue Origin pod nazivom New Glenn ili Nasinu buduću raketu SLS koja će poleteti najranije 2021. godine.

Kada primi sve predloge, NASA će odabrati dva te će te dve kompanije dobiti šansu da naprave lendere i pošalju ih na stanicu Gateway. Jedan lender će imati zadatak za prvu misiju s posadom 2024. godine, a drugi za drugu misiju 2025. godine. NASA ne planira da testira sletanja na Mesec bez posade.

Neke kompanije su već donekle otkrile svoje planove. Lockheed Martin je otkrio dizajn lunarnog lendera koji je baziran na kapsuli Orion, a koju će koristiti Nasini astronauti u kombinaciji s raketom SLS. Džef Bezos je prikazao koncept lunarnog lendera kompanije Blue Origin u maju te tvrdi da razvoj traje već tri godine.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vesić rekao sjajne vesti: Do kraja godine i Požarevac na auto-putu, ceo Dunavski koridor do septembra 2025. – godinu i po pre roka
Društvo

Vesić rekao sjajne vesti: Do kraja godine i Požarevac na auto-putu, ceo Dunavski koridor do septembra 2025. – godinu i po pre roka

Na prvoj deonici Dunavskog koridora završeni su radovi u levoj traci, u smeru od auto-puta E75 ka Požarevcu, na koju se prebacuje saobraćaj, kako bi se rekonstruisala i desna traka tako da će prvih 21 kilometar brze saobraćajnice od auto - puta do Požarevca biti završeno i pušteno u saobraćaj do kraja godine, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

23.04.2024

09:49

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija