• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik.rs

08.10.2019

21:40

NAUČNICI OTKRIVAJU TAJNU MISTERIOZNIH KOSMIČKIH ZRAKA! Snažno gama zračenje još uvek je VELIKA ENIGMA! (VIDEO)

Zanimljivosti

NAUČNICI OTKRIVAJU TAJNU MISTERIOZNIH KOSMIČKIH ZRAKA! Snažno gama zračenje još uvek je VELIKA ENIGMA! (VIDEO)

Podeli vest

Veliki međunarodni naučni tim pokrenuo je jednu od najvećih opservatorija gama zraka na svetu

Zahvaljujući tome, gama zračenje i kosmički zraci ekstremne energije moći će prvi put da se proučavaju.

Foto: Printscreen You Tube

Istraživači su to saopštili u članku o nuklearnim instrumentima i metodama u oblasti fizike "Akceleratori, spektrometri, detektori i pripadajuća oprema".

Naučnici sa Moskovskog državnog univerziteta, Nacionalnog univerziteta za nuklearna istraživanja u Moskvi, Univerziteta u Irkutsku i drugih vodećih centara u Rusiji i Nemačkoj, pripremaju nove serije eksperimenata u dva objekta opservatorije TAIGA: na svim stanicama detekcije TAIGA-HiSCORE i u novim teleskopima TAIGA-IACT, koji omogućavaju beleženje slike zračenja i naelektrisanih čestica koje nastaju u interakciji visokoenergetskog kvantnog gama sa jezgrima atoma atmosfere.

Pošto se merenja u glavnim detektorima opservatorije izvode noću bez Mesečeve svetlosti, a leti su takve noći retke i kratke, eksperimenti se sprovode na jesen, zimu i proleće.

KRALJICA ELIZABETA ĆE ZARADITI MILION FUNTI OD IZDAVANJA PARKINGA! Nema više besplatnog parkiranja na imanju Sandringam


TAIGA, jedinstveni sistem instaliran na 50 km od južnog vrha jezera Bajkal, zasnovan je na novoj hibridnoj tehnologiji za snimanje opsežnih atmosferskih procesa generisanih gama zraka. Pored čerenkovskog zračenja, on može otkriti sve glavne komponente EAS-a koje nastaju u atmosferi prilikom interakcije sa kosmičkim zračenjem.

- Sistem je u fazi primene. Povećava se broj detektora različitih objekata i njihova detekcija. Tehnike otkrivanja, obrade i analize događaja se razvijaju, a karakteristike preciznosti približavaju se planiranim. To je neizbežna faza postojanja bilo kog velikog eksperimentalnog sistem - kaže Igor Jašin, profesor na Institutu za nuklearnu fiziku i tehnologiju Nacionalnog univerziteta za nuklearna istraživanja u Moskvi.

Prema istraživačima, planovi za neposrednu budućnost uključuju montažu trećeg teleskopa Čerenkov i povećanje broja stanica za otkrivanje u objektu na 120 jedinica na površini od jednog kvadratnog kilometra.

MORSKI PSI JELI MRTVU RIBU NA DNU, a onda se dogodio STRAŠAN OBRT! (VIDEO)

Poreklo kosmičkih zraka (čestice i ubrzana jezgra) jedna je od najvećih misterija savremene nauke, a njihovo razjašnjavanje moglo bi čovečanstvo da približi stvaranju novih izvora ultra visoke energije. Na primer, Veliki hadronski sudarač, najmoćniji akcelerator na Zemlji, ima energiju ubrzanja čestica milijardu puta manju od energije svemira.

Od beskrajnih originalnih kreacija, naučnici se nadaju da će proučavati procese rađanja i širenja visokoenergetskih gama kvanti i da će u budućnosti pronaći čestice misteriozne tamne materije za kojim fizičari širom sveta tragaju.

 

 

Naučni tim čine istraživači Nacionalnog univerziteta za nuklearna istraživanja MEPhI, Državnog univerziteta Irkutsk, Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, Državnog univerziteta Novosibirsk, Državnog univerziteta Altaj, kao i vodećih istraživačkih centara u Rusiji - Centralni institut za nuklearne studije i Institut za nuklearne studije Ruske akademije nauka i Nemačka.

POGLEDAJTE VIDEO:

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
db

pre 4 godine

Hajde malo se zabavite ovozemaljskim stvarima kao sto je premestanje Franka iz Madrida. A jos ce dvojica biti premjestena iz Madrida. Hrvati su. Znati ih vrlo dobro. A biti ce premjesteni u grudu njihovu rodnu.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija