• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nationalgeographic.rs

14.10.2019

09:39 >> 09:41

PRAISTORIJSKE BEBE SU PILE MLEKO NA FLAŠICU! Jedna od najvećih tekovina NEOLITSKE REVOLUCIJE je dohrana za odojčad! (FOTO)

Zanimljivosti

PRAISTORIJSKE BEBE SU PILE MLEKO NA FLAŠICU! Jedna od najvećih tekovina NEOLITSKE REVOLUCIJE je dohrana za odojčad! (FOTO)

Podeli vest

Arheološki nalazi sugerišu da hranjenje flašicama nije isključiva praksa savremenog doba. Posudice koje su nedavno iskopane u Bavarskoj dizajnirane su tako da ih mogu držati i bebe

Nova istraživanja su pokazala da su se bebe u praistorijsko doba hranile životinjskim mlekom iz malih keramičkih posuda. 

Posude koje su iskopane iz dečjih grobova u Bavarskoj datiraju iz perioda između 1200. i 450. godine pre nove ere. Imaju deo koji je prilagođen ustima i držače, a jedna je napravljena u obliku životinje, što je dodatno doprinosi zaključku da su posude namenjene deci.

- Ove vrlo male posude nam daju dragocene informacije o tome kako su i čime su bebe hranjene pre više hiljada godina, dajući i sliku o odnosu majke i novorođenčeta u prošlosti - rekla je Džuli Dun, hemičarka sa Univerziteta u Bristolu i vodeća autorka studije.

 

 

 


Nova saznanja upućuju i na objašnjenje neolitskog rasta ljudske populacije. To je bilo vreme kada se ljudi, napuštajući praksu lovaca-sakupljača, okreću poljoprivredi i stočarstvu.

BEBE IMAJU SUPERMOĆ! Samo one mogu da urade ono što niko ne može! (Video)

Male keramičke posude na neki način objašnjavaju i zašto žene u neolitu imaju u proseku više dece nego u prethodnim periodima.


Inače najstarije male posude za hranjenje pronađene na evropskom tlu, napravljene su od gline i datiraju iz neolita (oko 5000. godine pre nove ere), a postaju sve uobičajenije tokom bronzanog i gvozdenog doba, koji sledi.

DECA PRED EKRANOM NE VIŠE OD SAT VREMENA! Istraživanja ukazuju na moguće posledice po mališane!

Međutim, nije jasno da li su bile posebno pravljene za bebe, jer postoji mogućnost da su ih koristile bolesne i starije osobe.


Kada je reč o sadržaju u posudicama, istraživači su na njihovom dnu utvrdili tragove lipida, i analizom je dokazano da je reč o lipidima koji su sastojak kozjeg, kravljeg i ovčijeg mleka.

Deca, u čijim su grobovima bočice pronađene, bile su starosti od jedne do šest godina.

- Odgajati bebe u praistoriji nije bio lak zadatak. Postojanje bočica koje su otkrivene, ukazuje na period kada ljudi počinju da organizovanije žive u većim grupama od po nekoliko stotina pripadnika, kada počinje da se razvija kolektivna odgovornost - rekla je Katarina Ribaj-Salzberi iz Instituta za orijentalnu i evropsku arheologiju Austrijske akademije nauka.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija