• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik.rs

17.10.2019

16:44

RUSKI NAUČNICI RAZRADILI SAVRŠEN SISTEM ZA PREČIŠĆAVANJE VODE! Uskoro će pitka voda biti dostupna i u NAJNEPRISTUPAČNIJIM OBLASTIMA!

Zanimljivosti

RUSKI NAUČNICI RAZRADILI SAVRŠEN SISTEM ZA PREČIŠĆAVANJE VODE! Uskoro će pitka voda biti dostupna i u NAJNEPRISTUPAČNIJIM OBLASTIMA!

Podeli vest

Naučnici sa Politehničkog univerziteta u Tomsku razradili su kompaktne, ekonomične sisteme za prečišćavanje vode, zasnovane na jedinstvenoj tehnologiji, koji će pomoći u obezbeđivanju vode za piže u udaljenim naseljima, saopštila je pres-služba Univerziteta

Prema podacima UN, danas oko dve milijarde ljudi nema pristup čistoj vodi za piće. Da bi se rešio ovaj problem, 2017. godine je u Tomskoj oblasti formiran program "Čista voda", u okviru kog su 2019. godine modernizovani sistemi za prečišćavanje vode u regionu.

Prema rečima naučnika sa Univerziteta, nova tehnologija će omogućiti da se prečišćena voda odmah dostavi u vodovodnu mrežu, a ne da se šalje u velike stanice za prečišćavanje vode, kao što je bio slučaj ranije.

SAMO "ZLATIBORCU" odobren izvoz u Rusiju, ostali još pod zabranom

Takav pristup je ekonomičan kada je reč o održavanju i rekonstrukciji mreža i o radu velikih stanica za prečišćavanje vode.

- Sistem je jedinstven zbog visoke efikasnosti resursa, koji značajno smanjuju potrošnju električne energije i vode, kao i zbog kompaktnosti i prilagodljivosti različitim izvornim vodama sa različitim zagađivačima. Pored toga, tehnologija je opremljena sistemom daljinskog upravljanja i automatizacijom, zasnovanom na bazi savremenih sistema - objasnio je Andrej Matvejev, glavni inženjer projekta iz Naučno-proizvodne laboratorije "Čista voda" pri Univerzitetu.

Kako su ocenili tomski naučnici, za razliku od stranih pandana, koji su zasnovani na tehnologiji prečišćavanja korišćene vode, ruski prečišćivači vode troše mnogo manje električne energije.

Pored toga, tehnologija za prečišćavanje ne zahteva reagense, a svaka stanica za prečišćavanje vode formira se za konkretne potrebe naselja.
Svi sistemi su objedinjeni jedinstvenim dispečerskim sistemom, koji omogućava da se svakodnevno dobijaju informacije o stanju opreme i o potrošnji vode i električne energije.

Danas stanice funkcionišu u raznim oblastima Tomske oblasti, uključujući i severne regione, u kojima vladaju surovi klimatski uslovi.

Desetine hiljada seljana je dobilo pristup pijaćoj vodi. Stručnjaci sa Univerziteta su uvereni da se takva postrojenja za prečišćavanje vode mogu koristiti u svim zemljama sveta sa različitom klimom.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DJ Reks i Faca Šmrkas

pre 4 godine

Lako je.Teleportuju vodu od izvora do potrošača. Postoji i rezervni plan - sipaju u burad i letećim automobilima nose do potrošača.

Milica

pre 4 godine

Rusi su stvarnu cudesni u naucnim dostignucima.Ja vec koristim njihov preciscivac vazduha Ambilife koji radi na principu fotokatalize a verujem da teim je tehnologija za preciscavanje vode smestene kao u neke mini labaratorije za ta udaljena mesta

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija