• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Index.hr

18.11.2019

16:04

EVO ČEMU SLUŽE CRNE TAČKICE NA VETROBRANSKOM STAKLU! One imaju čak i SVOJE IME! (VIDEO)

Zanimljivosti

EVO ČEMU SLUŽE CRNE TAČKICE NA VETROBRANSKOM STAKLU! One imaju čak i SVOJE IME! (VIDEO)

Podeli vest

Verovatno se ponekad zagledate u crne tačkice na ivici vetrobranskog stakla, ali sigurno niste znali čemu one služe

One ne hvataju signale antene i nemaju dekorativnu funkciju kako neki misle, a imaju i svoje ime - frit. 

Još 1950. godine proizvođači automobila, umesto metalne podloge, počeli su da koriste čvrsti lepak koji drži prozor stabilnim. Iako je takvav lepak bio puno sigurnija opcija, nije bila estetski privlačna. 

NAUČITE DA TUMAČITE DEČIJE CRTEŽE! Važno je gde je na crtežu Sunce i koja je DOMINANTNA BOJA!

Tako su počeli da koriste crne tačkice, koje su zapravo crna keramička boja koja drži prozor na mestu i prikriva lepak. Boja je takođe zapečaćena u staklo, što je čini neuništivom.

Konkretno, tačkice su tu kako bi izvršile estetski, oku prijatan, prelaz iz debelih crnih tački u prozirno staklo. Osim ovoga, crne tačkice služe kao dodatna zaštita od sunčevih zraka tokom vožnje.

EVO U KOJIM GRADOVIMA SE TURISTI OSEĆAJU LEPO I BEZBEDNO! Ovde će vas dočekati NAJSRDAČNIJE! (FOTO)

 

 

Njihova treća funkcija je kontrola temperature. Da bi vetrobransko staklo izgledalo savijeno, ono se prilikom izrade zagreva, a staklo koje na sebi ima crnu boju se zagreva brže od ostatka prozora. 

Stoga su tačkice tu da ravnomernije raspodele toplotu, što sprečava da se vetrobransko staklo izobliči i popuca, prenosi Reader's Digest.

POGLEDAJTE VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija