• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Index.hr

21.12.2019

10:51

ASTRONOMI ANALIZIRAJU NOVOOTKRIVENE PLANETE! Da li znate da su meke kao ŠEĆERNA VUNA?

Zanimljivosti

ASTRONOMI ANALIZIRAJU NOVOOTKRIVENE PLANETE! Da li znate da su meke kao ŠEĆERNA VUNA?

Podeli vest

Astronomi su nedavno detaljno analizirali jednu novootkrivenu kategoriju planeta koje postoje u svemiru - superprozračne svetove (eng. super-puff planets)

Od svih egzoplaneta koje smo dosad otkrili, samo ih je nekolicina, manje od 15 njih, prozračna. Astronomi su proučavali tri mlade prozračne planete koje orbitiraju oko zvezde koja je od nas udaljena oko 2.600 svetlosnih godina. Te planete su velike skoro kao Jupiter, ali imaju manje od 1% njegove mase.

HARIS DŽINOVIĆ OCENJUJE TVOJE PEVANJE! Pošalji nam klip kako PEVAŠ NJEGOVU OMILJENU PESMU i prisustvuj koncertu u Sava Centru!

To znači da imaju neverovatno malu gustinu, toliko su lagane da su ih astronomi uporedili sa šećernom vunom, piše Science Alert.

Tri spomenute prozračne planete kruže oko zvezde Kepler 51. Otkrivene su 2012. godine, ali je tek 2014. uočena njihova neobično niska gustina. A sada su naučnici, pomoću svemirskog teleskopa Hubblea, otkrili što se zbiva u atmosferi ovakvih neobičnih planeta.

Foto: Reuters

Astronomi su neko vreme analizirali podatke o sastavu atmosfera planeta Kepler 51 b i Kepler 51 d, a kada su dobili konačne rezultate, shvatili su da im atmosferu skriva neprozirni sloj, koji se nalazi na visokoj nadmorskoj visini tih planeta.

KO NE VOLI MOG PSA, NE VOLI NI MENE! Da li je ljubimac važniji od partnera?!

- Nismo odmah shvatili šta se tu događa. Očekivali smo da ćemo pronaći vodu, ali na kraju nismo mogli da uočimo trag ni jednog molekula - rekla je naučnica Jessica Libby-Roberts sa Univerziteta Colorado Boulder (UC Boulder).

Odgovor su potražili u računarskim modelima, odnosno u simulacijama koje su prikazivale kakvi su atmosferski uslovi mogući na prozračnim planetama vrlo niske gustine koje prekriva neproziran sloj. Rezultati su ukazivali na atmosferu vodonika i helijuma, s visokim nadmorskim slojem metana.

Mlade planete

Budući da su planete oko zvezde Kepler 51 u ranoj fazi razvoja, možda je ovo njihovo stanje koje podseća na šećernu vunu samo privremeno i kasnije će postati mini Neptuni, najčešći tip planeta u galaksiji, kog začudo nema u našem Sunčevom sistemu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija