• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/informer.rs

23.12.2019

08:46

BAŠ KAO I NOKTI I KOSA UPOZORAVA na brojne zdravstvene probleme!

Zanimljivosti

BAŠ KAO I NOKTI I KOSA UPOZORAVA na brojne zdravstvene probleme!

Podeli vest

Uprkos tome što većina ljudi doživljava samo kao estetsku stvar, kosa te kako može da govori i upozori na brojne zdravstvene probleme...

Da li ste znali da u proseku čovek na glavi ima oko 100.000 dlaka, a da svakog dana izgubi oko 100 dlaka? To nije razlog za brigu, jer ih zamenjuju nove vlasi.

Ali jeste za brigu ako vam kosa naglo opada, lomljiva je i bez sjaja. Uzroci su brojni: od stresa preko loše ishrane do problema sa hormonima.

ČETKICA ILI KONAC, ŠTA IDE PRVO? Stomatolozi imaju odgovor!

- U mnogim situacijama kao što je anemija, pad gvožđa ili poremećaj funkcije štitne žlezde može odmah da se uoči na kosi - njenom opadanju i lošem kvalitetu - objašnjava specijalista ishrane za RTS.

Foto: pexels.com

U stanjima oboljenja štitaste žlezde, kada je njena funkcija smanjena, dolazi do opadanja kose, gubitka sjaja, lomljivosti, slično kao i kod sindroma policističnih jajnika. Žene gube kosu, i to srednji deo, i zbog povišenja androgenih hormona, testosterona. Ovo su još neki od razloga koji mogu da izazovu gubitak kose:

Previše vitamina A

Prekomeran unos ovog vitamina može izazvati gubitak kose. Putem ishrane je teško prekomerno unositi vitamin A. Obično se ovaj problem dešava kod devojaka koje uzimaju suplemente, posebno beta-karoten za brže “crnjenje” tokom sunčanja. Zato je jako važno da se pre početka uzimanja bilo kakvih suplemenata posavetujete s lekarom.

(FOTO) GOLIŠAVOM FOTKOM PEVAČ PORUČIO SUPRUZI: Ovo je moj poklon!

Foto: Shutterstock

Emocionalni stres

U odnosu na fizički stres, emocionalni stres daleko ređe izaziva gubitak kose, ali to ne znači da nije moguće. Ponekad smo izloženi stresnim razdobljima kao što su razvod, smrt voljene osobe ili briga o nemoćnim bližnjima. Sve to može da izazove preuranjeni gubitak kose.

Lekovi

Pojedini lekovi, a naročito hemoterapija, mogu da za posledicu imaju gubljenje kose. Nažalost, ovo je za većinu žena neizbežna cena za popravljanje zdravstvenog stanja. Uteha je što će nova kosa koja izraste biti jača, gušća i lepša nego ikad.

DANAS JE SVETSKI DAN O*GAZMA! Ima ih 12 vrsta, ovo su NAJBOLJE GODINE ZA VRHUNAC!

Foto: Shutterstock

Među ostalim lekovima koji mogu da izazovu opadanje kose su interferoni, neki antimikotici, 
mnogi imunosupresanti, kao i litijum koji se koristi se za lečenje bipolarnog poremećaja. 

KOLIKO TRAJE BOL POSLE RASKIDA? Postoji jedan 'magični trenutak'!

Da bismo imali zdravu, gustu, sjajnu i čvrstu kosu moramo svakodnevno da unosimo hranu bogatu vitaminima, mineralima, proteinima i omega-3 masnim kiselinama.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17