• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/J.Ž.

06.01.2020

08:15

NOŽ U VRATIMA, KAMIČAK POD JEZIKOM Ovo su STARI SRPKI OBIČAJI za Badnji dan koji donose SREĆU I BLAGOSTANJE

Zanimljivosti

NOŽ U VRATIMA, KAMIČAK POD JEZIKOM Ovo su STARI SRPKI OBIČAJI za Badnji dan koji donose SREĆU I BLAGOSTANJE

Podeli vest

Naš narod je u nekim krajevima Srbije do danas zadržao stare lepe običaje kojima su se obezbeđivali blagostanje, sreća i ljubav

Sečenje badnjaka

Badnjak se seče sekirom ukoso, sa istočne strane. Loš je znak ako se badnjak pri padu osloni na drvo do sebe umesto da padne direktno na zemlju.

NAJMALEROZNIJI DATUMI U 2020! Čuvajte se, otkrivamo kad će koji HOROSKOPSKI ZNAK da nadrlja! Svađe sa šefom, bankrot i raskid, biće tu svega...

Gozba na podu, na slami

U mnogim krajevima Srbije veruje se da na Badnje veče treba da se sedi na podu, na slami i da se tako večera. Badnja večera je gozba umrlim precima, koji se na taj dan pozivaju u kuću, u očekivanju da će pomoći. Zato im se prilazi bliže, zato im se hrana ne nudi na stolu, već na slami. Zato na Badnje veče u kući treba da vladaju mir i tišina.

Foto: Shutterstock

Bez pozajmljivanja

Na Badnji dan se ništa ne pozajmljuje iz kuće! Ako je šta ranije pozajmljeno, traži se od onog kome je pozajmljeno, jer ne valja da ono što pripada kući bude van nje na Božić.

Spavanje na slami

U nekim delovima Srbije verovalo se da će mladići i devojke koji prespavaju na božićnoj slami tu noć sanjati osobu s kojom će se venčati.

Foto: Pixabay

Nož u vrata

U nekim krajevima Srbije na Badnje veče, kada ukućani odu na spavanje, baba ili neka druga starija žena zabode nož u vrata iznutra ili stavi glogov kolac iza vrata. Na kolac se stavlja malo belog luka koji ukućane čuva od uroka.

MATEMATIKA ZA PRVAKE! Kada zapravo počinje decenija i kada se završava?

Započeti posao

U našem narodu postoji verovanje da je dobro za Božić započeti neki posao, kako bi ukućani i domaćinstvo bili napredni i bogati tokom čitave godine. Započinjanje posla je simbolično, a obično se birao onaj posao koji prethodne godine nije išao od ruke, kako bi od Božića krenulo nabolje.

Ne duvajte u vatru

Na Badnji dan i Božić ne valja da se vatra na ognjištu raspiruje duvanjem, zato što to znači da će te godine vetar da otrese pšenicu, a da će stoka da se nadima od trave.

Foto: Shutterstock

Orasi su zdravlje

Za Badnje veče se krckaju orasi, a kakav je orah koji iskrckate, takva će vam biti godina. Ako je jezgro zdravo i jedro, biće vam dobra godina, ako nije, veruje se da ćete pobolevati i da nećete te godine imati sreće. Orasi se bacaju po uglovima sobe jer se veruje da će onda kvočka izvesti puno pilića.

Nenačeta voda

Na Badnji dan odlazilo se na bunar, po "nenačetu" vodu. Od te vode, za koju se verovalo da ima magijska svojstva, prvo se deo odlivao za mešenje česnice, zatim za umivanje ukućana, a potom su nalivana i sva jela za božićni ručak. U narodu se verovalo da "nenačeta" voda ima i isceliteljsku moć.

HOLIVUDSKE ZVEZDE PRAVOSLAVNE VERE! Ovo su poznate ličnosti koje slave naš Božić

Bez svađe i prepirki

Na Badnje veče ne valja da se ukućani svađaju, jer će ih cele godine terati baksuz. Na Kosovu se verovalo da devojka koja ne može da se uda treba na Mali Božić ili Srpsku novu godinu da prenoći u tuđoj kući kako bi brzo bila isprošena.

Foto: Pixabay

Zakopajte pasulj

U Južnoj Srbiji se veruje da, ko prvi na Badnje veče vidi pregoreli badnjak, taj će prvi da vidi tele kada se krava oteli. Voda sa Badnje večere se stavlja ujutru kravama na vime da budu meke za mužu, a pasulj od Badnje večeri se zakopa u zemlju da krtica ne kopa i uništava bašte.

Pepeo protiv glavobolje

Kada izgori badnjak, uzima se pepeo i čuva. Onda se pomeša sa vodom, pa kad zatreba, pije se protiv glavobolje ili kao zaštita životinja od besnila.

AKO STE ROĐENI U JANUARU jedne stvari morate dobro da se ČUVATE!

Kamičak pod jezikom

U nekim krajevima, čobanin na Badnji dan nosi pod jezikom kamičak jer se verovalo da će se tako skameniti vilice vuku ako se približi stadu, pa onda neće moći da kolje ovce.

Foto: Pixabay

Čuvanje stoke od uroka

Na Badnji dan uveče se stoka pospe solju, žitom i projom da bi se sačuvala od uroka.

(VIDEO) DEČAK JE POVEO PSA U ŠETNJU, A ONDA JE NAIŠAO NA BARICU! Ono što je potom usledilo ULEPŠAĆE VAM DAN

Kakvo će biti vreme

Ako na Badnji dan bude oblačno, biće rodna godina. Ukoliko se na Badnji dan nakupi dosta pepela na badnjaku koji gori na ognjištu, zima će biti jaka sa mnogo snega. Ako varnice iz vatre iskaču same, onda će te godine biti dosta meda.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Верујте ономе што пише у ЧЕТИРИ СВЕТА ЈЕВАНЂЕЉА...!! Оканите се празноверја, и вулгарног тумачења из времена српског незнабоштва...!! Маните "бабе" и њихово поимање СВЕТОСАВСКЕ ВЕРЕ, без познавања изворне Христове науке...!! Не дозволите да се ЦРНА МАГИЈА уводи у ваше домове као некакав "Божићни ритуал"...?! Одрекните се: "сотонских манира" које вам импутира нечастиви - као "некакав народни обичај" који нигде у Србији не постоји нити у једној часној кући...!! Толико од мене...ХРИСТОС СЕ РОДИ...МИР БОЖИЈИ СА ВАМА... Не наседајте на трикове нечастиве силе да вас одврати од БОЖИЈЕ ПРОМИСЛИ И ПУТА ...Хвала на простору и времену...!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija