• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

13.01.2020

20:08

DOČEKUJEMO SRPSKU NOVU GODINU! Sutra je Vasiljevdan, evo šta NE TREBA RADITE

Zanimljivosti

DOČEKUJEMO SRPSKU NOVU GODINU! Sutra je Vasiljevdan, evo šta NE TREBA RADITE

Podeli vest

Srbija je prešla na računanje vremena po gregorijanskom kalendaru 1919. godine. Tada su mnogi bili prilično zbunjeni, jer su novinski naslovi i oglasi pozivali na dočeke "katoličke" Nove godine, pa onda "pravoslavne" Nove ili "srpske Nove godine"...

Julijanski ili stari kalendar, koji je uveo Julije Cezar 46. godine pre nove ere, koristio se do 1582. godine, kada je papa Grgur uveo novi kalendar. Prve su ga prihvatile Italija, Poljska, Portugal i Španija, a ubrzo zatim uvele su ga i ostale katoličke zemlje. Protestantske zemlje prešle su na novi kalendar mnogo kasnije, a pravoslavne tek u 20. veku, s tim što neke pravoslavne crkve, kao i naša, nikada nisu prešle na ovaj kalendar.

SRPSKA NOVA SLAVIĆE SE I NA KiM: U Leposaviću na dočeku Edita i Topalko! (VIDEO)

ŽURKA! Sjajan doček Srpske Nove godine sa Dženanom!

Stoga se u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji, Nova godina dočekuje 13. januara. Srbija je prešla na računanje vremena po gregorijanskom kalendaru 1919. godine. Ljudi su tada bili prilično zbunjeni, novinski naslovi i oglasi iz onog doba pozivali su na dočeke katoličke Nove godine, pa onda pravoslavne Nove godine ili srpske Nove godine... U narednim godinama nije bilo viđenije beogradske kafane ili bioskopa koji nisu organizovali doček dve Nove godine.

Foto: Shutterstock

Vasilice

Sastojci: 800 g brašna, 200 g masti, 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika šećera, mlaka voda, med
Priprema: Izmešajte brašno i mast, pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste, pa svaku loptu razvijte u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.
Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi od 200 stepeni, poslužite tople (i prelivene medom ukoliko želite da budu slatke).

Posle Drugog svetskog rata komunističke vlasti su pokušale da zabrane slavljenje srpske Nove godine. Bilo je čak i naredbi da kafane 13. januara moraju da budu zatvorene, ali, ipak, mnogi su slavili srpsku Novu godinu i tada, u kućnoj atmosferi.

Srpska Nova godina je u našoj novijoj istoriji postala popularna, pa je skoro svi na neki način obeležavamo i poželimo u ponoć 13. januara srećnu Novu godinu.

A prvog januara po starom kalendaru, a 14. januara po novom, Srbi praznuju Mali Božić ili Vasiljevdan ili slavu Svetog Vasilija. Vasiljevdan se kod Srba slavi kao krsna slava, a kod Grka i Rusa kao imendan. Za ovaj dan vezuju se mnogi običaji, a postoje i verovanja šta na ovaj dan ne bi trebalo raditi. U Vojvodini je postojao običaj da se na raskršćima pale vatre, što ima ulogu jačanja Sunčeve svetlosti i toplote. Iz istih razloga, u Hercegovini su ostatke badnjaka od Božića spaljivali i na Mali Božić.

Foto: Shutterstock

Na Mali Božić, 14. januara, ponovo se unosi badnjak, opet dolazi položajnik, a na trpezi je glava božićne pečenice, koja se čuva do tog dana. Vreme od Božića do Bogojavljenja, 19. januara, u narodu se naziva "nekrštenim danima", u kojima, prema verovanju, vrebaju demoni, karakondžule i veštice.

O JEDNOJ BELOJ TOJOTI BRUJI CELA SRBIJA! Krivci su LJUBAVNIK, PARKING MESTO, KOMŠINICA I MUŽ BOSANAC, evo i zašto

Na dan Svetog Vasilija mese se vasilice, slane ili slatke. U Srbiji se ovi kolači spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom. Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način.

PA, KAD NISU BOGATI KO` MI! U Njujorku recikliraju novogodišnje jelke!

Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uveže u snopić crvenim koncem, pa se onda vrhovima bocka testo, i to tako da rupice formiraju oblik krsta.

 

 



 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija