• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Redinfoportal

29.01.2020

21:00

OMILJENI CRTANI JUNACI SU NAMERNO ŽUTE BOJE!? Saznajte koja TRI razloga TO POTVRĐUJU!

Zanimljivosti

OMILJENI CRTANI JUNACI SU NAMERNO ŽUTE BOJE!? Saznajte koja TRI razloga TO POTVRĐUJU!

Podeli vest

Od Miniona, Simpsonovih, Pikačua, ptičice Tviti, pa sve do Sunđera Boba.

Ako govorimo o jednoj žutoj televizijskoj porodici, automatski pomislimo na Simpsonove. Metu Grejningu su predložili ovu boju dok je stvarao skečeve i mislio je da je to dobra ideja.

ŽESTOKI NAPAD NA VODITELJSKI DUO! Modni kreator nazvao Dajanu KRAVOM, a Sarapu okarakterisao KAO STOKU!

Otkad se on pre 30 godina odlučio za tu boju, imamo sve više žutih crtanih junaka. Znamo za Sunđer Boba, psa Džejka iz serije „Vreme je za avanturu” ili Malce, a postoje i mnogi drugi junaci, stariji od Homera, kao što su Vini Pu i Tviti.

1. Teorija o boji

Boje imaju svoja pravila. Ako napravimo paletu osnovnih boja i pomešamo ih stvarajući sekundarne i tercijarne boje, otkrićemo komplementarne boje koje se najbolje ističu jedna pored druge. Međutim, televizija je drugi svet. Na ekranu osnovne boje nisu crvena, plava i žuta, već crvena, zelena i plava. Prateći ovaj princip, jedna od boja koja je kontrast žutoj jeste roze, boja zidova u kući Simpsonovih. Ali boja koja omogućava da se žuta bolje istakne jeste plava boja.

Foto: printscreen instagram

2. Prenosi dobre vibracije

Žuta je jedna topla boja, obično predstavlja svetlost i smatra se da je sinonim za sreću, radost i optimizam. To ne može biti slučajnost, stoga su se osnivači serije „U mojoj glavi” (engl. Inside out) odlučili da Radost oboje u žutu boju i stave joj plavu kosu, kako bi još više došla do izražaja, a Tugu su obojili u plavo, boju koja se obično smatra depresivnom, kao što se crvena boja vezuje za bes i opasnost. Žuta se takođe smatra bojom koja predstavlja ljubomoru, zavist i sebičnost. Da li je slučajnost to što su narcisi žute boje? Nije, ni ne verujemo u to, iako više volimo da tumačimo crtane junake kao nosioce pozitivizma.

VIŠE NIJE PLAVUŠA! Tokom karijere Snežana Đurišić nije mnogo eksperimentisala - sada se usudila na DRASTIČNU PROMENU IMIDŽA!

Foto: AP/Photo

3. Prilično je vidljiva

Poslednji razlog je taj što je žuta boja jednostavno upečatljiva za ljudsko oko. Tople boje su vidljivije od onih hladnih, a žuta boja je zaista najupečatljivija od svih boja koje postoje. Samo treba obratiti pažnju na to da na semaforima ima žuta boja, mnogi saobraćajni znakovi su žuti, kao i taksi vozila, itd. To je boja koja ne predstavlja problem za daltoniste. Savršena za crtane filmove.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija