• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.02.2020

13:08

EVO ŠTA ZNAČE OZNAKE NA JAJIMA! Nakon čitanja ovog teksta nećete imati nedoumicu koja da odaberete!

Zanimljivosti

EVO ŠTA ZNAČE OZNAKE NA JAJIMA! Nakon čitanja ovog teksta nećete imati nedoumicu koja da odaberete!

Podeli vest

Jaja su nam na meniju praktično svakog dana, a ipak ne znamo o njima onoliko koliko bi trebalo. Recimo, da li ste koja je razlika između braon i belih jaja, ili šta znače slova koja se nalaze na deklaraciji zalepljenoj za karton? Evo odgovora!

Jaje je skoro pa idealan izvor proteina. Ugljenih hidrata praktično nema, a jedno prosečno jaje ima 6,3g proteina i 5g masti, od čega je 99 odsto njih smešteno u žumancetu. Uz to, bogato je svim vitaminima osim vitamina C.

Foto: Tanjug

Najskuplja su po pravilu jaja iz slobodnog i ekološkog uzgoja jer su najsličnija onima kakva smo nekada jeli kod naših baka, od kokoši koje su slobodno trčkarale dvorištem. Najjeftinija su jaja iz kaveznog uzgoja jer se na malom prostoru drži puno nosilica.

JEDITE JAJA SVAKI DAN! Doktori saglasni, evo koje pozitivne efekte ćete primetiti već nakon prvih nedelju dana!

Međutim, postoje stvari koje sigurno ne znate o jajima, a morali biste pre nego što odaberete svoj karton jaja.

DA LI IMA RAZLIKE IZMEĐU BELIH I BRAON JAJA?

Boja ljuske zavisi od pigmenta koji ljuska sadrži, ako ga ne sadrži – ljuska je bela. Boja može varirati i kod same koke kao individue. Prisutvo pigmenta ne ukazuje na kvalitet jajeta, ali treba istaći da proizvođači insistiraju na sortama koje imaju jaku i pigmentiranu ljusku u cilju lakše manipulacije i održavanja svežine jajeta. Može se dogoditi da je jaje sa poroznom i nepigmentiranom ljuskom zdravije, ukoliko se konzumira sveže.

ZAŠTO JE TOLIKA RAZLIKA U VELIČINI IZMEĐU JAJA?

Veličina jajeta zavisi od vrste i rase koke, spoljašnjih uticaja (ishrana, uzgoj, godišnje doba) i starosti koke. Što je koka starija i što se manje kreće, jaje je veće. U letnjim mesecima jaja su manja, jer sadržaj brže isparava kroz poroznu ljusku. Jaja su najveća u proleće. 

KAKO BIRATI JAJA U RADNJI?

U vezi sa čuvanjem jaja, na tržištu se nalaze 3 kategorije:

  • Sveža;
  • Hlađena;
  • Konzervisana.

Foto: Reuters

Sveža jaja su ona koja su nehlađena i nekonzervisana. U nekim zemljama je dozvoljeno pranje jaja. Deklarisanjem jaja kao „svežih“ prodavac je dužan da maksimalno skrati vremensku distancu između proizvođača i potrošača.

Hlađena jaja se čuvaju u hladnjačama i njihova održivost može trajati i do pola godine.

Konzervisana jaja su ona koja se prelivaju krečnom vodom ili „vodenim staklom“ (10% rastvor natrijum-silikata) u cilju zapušavanja pora na ljusci.

Primenom novog Pravilnika prestala je da važi dosadašnja klasifikacija jaja u sedam klasa (S S, S, A, B, C, D i E), a uvodi se, ističe Milakara, razvrstavanje u dve klase kvaliteta - A i B.

To znači da A klasi pripadaju sveža jaja za promet, dok su jaja B klase namenjena industrijskoj proizvodnji. Jaja će se razvrstavati i po težini u četiri grupe kao kod odeće - S, M, L i XL.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Moj slucaj

pre 4 godine

"... Jaja su najveća u proleće...". Kod mene nije taj slucaj, kod mene je tako tokom cele godine, u svim godisnjim dobima. A sve zdravo.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija