• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/24sata.hr

09.03.2020

08:46

VEČERAS U 18.47 NA NEBU ĆE SE POJAVITI SPEKTAKULARNI PRIZOR! Indijanci su ga zvali Mesecom crva, a nama donosi JEDNU DOBRU VEST

Zanimljivosti

VEČERAS U 18.47 NA NEBU ĆE SE POJAVITI SPEKTAKULARNI PRIZOR! Indijanci su ga zvali Mesecom crva, a nama donosi JEDNU DOBRU VEST

Podeli vest

Ovo je doba kada imate priliku da vidite jedinstvenu pojavu na nebu!

U ponedeljak 9. marta zateći će nas treći puni Mesec u 2020. godini, a ujedno i prvi Supermesec. To je zapravo pun Mesec koji se pojavljuje u trenutku kad je Mesec najbliže Zemlji. Kad je Mesec u tom položaju izgleda da je svetliji i veći od standardnog punog Meseca.

Pun Mesec se inače pojavljuje svakih 29,5 dana kada je Mesec potpuno osvetljen Sunčevim zracima, a ovaj pun Mesec označava početak proleća.

Indijanci, na primer, nisu beležili vreme korišćenjem meseci našeg kalendara već su plemena svakom punom Mesecu dala nadimak kako bi lakše pratili godišnja doba i mesece. Jedno od najpopularnijih imena za martovski pun Mesec je "Worm Moon" ili Mesec crva. To je poslednji puni Mesec u "našoj" zimskoj sezoni, a ime je dobio jer vreme postaje sve toplije, pa iz zemlje izlaze gliste i krenu da "kopaju" zemlju i pripremaju je za prve zemljane radove, najavljujući tako da je napokon stiglo proleće. Poznat je kao i Mesec vrana i Šećerni Mesec jer je to vreme kad počne da tečesok iz stabala javora. 

Kada je najbolje vreme da ga vidite? 

Mesec će se pojaviti pun od sumraka do zore s 8. na 9. mart. 'Najpuniji' će biti u ponedeljak u 18:47:44 sati. Gledajući najsvetliji Mesec do sada u godini, proleću tako možete pružite ranu dobrodošlicu. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija