• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts/informer.rs

06.04.2020

21:55

OVAJ MINERAL ĆE USKORO NESTATI - a svet NEMA REŠENJE za to!

Zanimljivosti

OVAJ MINERAL ĆE USKORO NESTATI - a svet NEMA REŠENJE za to!

Podeli vest

Na horizontu se naslućuje još jedna kriza, koja, ukoliko svet nastavi da je ignoriše, mogla bi da izazove katastrofalne posledice...

Fosfor je esencijalni mineral za sav biljni i životinjski svet na Zemlji, pa tako i za ljude. Jedan od gradivnih elemenata DNK, ovaj osnovni resurs omogućava ćelijama da prenose energiju, a kada se izvadi iz zemlje, dodaje se đubrivu da bi se povećali poljoprivredni prinosi.

GLUMICA VESNA STANKOVIĆ LJUTA KAO RIS! Njen muž je na IGRALIŠTU zatekao OVO STANJE - opravdanje ne postoji!

(FOTO) DA LI VIDITE PSA NA OVOJ FOTOGRAFIJI? Slika je OBIŠLA SVET, a evo i ZAŠTO!

Problem leži u tome što fosfor nije obnovljivi element, trenutno ne postoji zamena za njega, nalazišta su sve ređa, a potrošnja sve veća. Zbog svega toga, problem sa fosforom je sve ozbiljniji.

Ukoliko se ništa ne učini na polju smanjenja potrošnje, grupa od 40 međunarodnih stručnjaka je sada upozorila da će planetarne rezerve uskoro presušiti.

Foto: pexels.com

Samo u proteklih 50 godina, proizvodnja fosfatnih đubriva porasla je pet puta, a sa rastućom ljudskom populacijom očekuje se da se potražnja udvostruči do 2050. godine.

I dok čovečanstvo juri ka ivici, privredni i univerzitetski stručnjaci kažu da je svet potpuno nepripremljen za „fosfornu krizu“.

- Ne postoji saradnja niti koordinacija na globalnom nivou koja bi gledala kako na odgovoran način koristiti fosfor - navodi ekolog Kasper Rajcel, koji proučava fosfor u vodenim ekosistemima i koji je učestovao u pravljenju izveštaja.

REDITELJI ZARATILI ZBOG JUŽNOG VETRA! Stevan Filipović i Miloš Avramović RAZMENILI TEŠKE REČI - Mi nismo KOLEGE, ti si DILETANT!

Pri trenutnim nivoima potrošnje, neki modeli pokazuju da bi u narednih 80 godina mogli da ostanemo bez fosfora. Iako neke studije pokazuju da imamo više, a neke manje vremena, sve se slažu da će sigurno doći trenutak kada budemo ostali bez fosfora.

Foto: Pixabay

Dok će smanjivanje potrošnje nesumnjivo biti ključ u popravljanju ovog problema, podjednako važno biće i to da naučimo kako da ga recikliramo. Uprkos tome što su SAD bile vodeći proizvođač pre 30 godina, Indija i Kina sada su preuzele primat sa 45 odsto svetske proizvodnje.

OVO NISTE ZNALI! Milka Canić je bila TETKA OVOM POZNATOM GLUMCU! (FOTO)

Za čitav taj period, tehnike za iskopavanje i preradu minerala nisu se promenile. Đubriva se obogaćuju fosforom, koji se posle upija u zemlju. Nažalost, fosfor se vremenom spira i odliva u mora i okeane, čime ne samo da ga gubimo, nego i zagađujemo životnu sredinu.

Naučnici ističu da je preko potrebna implementacija neke vrste zatvorenog kružnog sistema reciklaže, jer fosfor teoretski može da se reciklira 46 puta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija