• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji

09.04.2020

20:22

GAS IZ VIJAGRE SKRIVA UBOJITO ORUŽJE PROTIV KORONE? Na pomolu senzacionalno otkriće: "Već smo pokrenuli kliničko ispitivanje"

Zanimljivosti

GAS IZ VIJAGRE SKRIVA UBOJITO ORUŽJE PROTIV KORONE? Na pomolu senzacionalno otkriće: "Već smo pokrenuli kliničko ispitivanje"

Podeli vest

Ima dugu zdravstvenu istoriju, izgleda da pomaže i najteže obolelima

Azot suboksid, poznatiji kao gas smejavac, je gas s prilično zavidnom medicinskom istorijom. Njegovo otkriće dovelo je do lečenja koje svake godine spasi od smrti hiljade novorođenčadi kojima nedostaje kiseonika zbog srčanih mana.

Kasnije je istraživanje sposobnosti gasa da opušta krvne žile dovelo do razvoja najpoznatije svetske male plave tablete Vijagre koja se koristi za lečenje erektilne disfunkcije.

Godine 1992., stručni časopis Science nazvao je azot suboksid "molekulom godine". Šest godina kasnije, farmakolog s Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu Louis J. Ignarro podelio je Nobelovu nagradu za medicinu s Feridom Muradom i Robertom F. Furchgottom za otkriće uloge Azot suboksida kao "signalne molekule u kardiovaskularnom sistemu".

Ali izgleda da to nije sve. Azot suboksid, bezbojan gas bez mirisa koji se udiše kroz masku, sada se testira kao eksperimentalni lek za covid-19.

KUBANCI IMAJU LEK ZA KORONAVIRUS? Žele da ga izvezu u Evropu, ali nije tako jednostavno...

Takođe bi se mogao pokazati korisnim u zaštiti zdravstvenih radnika, koji su u prvim redovima borbe protiv pandemije.

U bolnicama u Bostonu, Alabami, Louisiani, Švedskoj i Austriji naučnici su pokrenuli kliničko ispitivanje kako bi videli učinke udisanja azot suboksida kod pacijenata s blagim do umerenim simptomima covida-19.

Foto: Tanjug

Ispitivanjem će se utvrditi može li taj gas da smanji broj pacijenata koji završe na respiratoru.

Oko 30 minuta dva ili tri puta dnevno učesnici studije udisaće visoku dozu azot suboksida kroz masku. Kontrolna grupa neće udisati azot suboksid.

U Italiji je taj gas korišćen u puno težim okolnostima i izgleda da je dramatično povećao nivo kiseonika u krvi oboljelih od covida-19, rekao je dr. Lorenzo Berra iz Opšte bolnice u Massachusettsu koji vodi novo ispitivanje.

Međutim, biće potrebna rigoroznija testiranja kako bi se utvrdilo koliko dušikov oksid pomaže, kazao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija