• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.04.2020

14:09

(FOTO) SPEKTAKL! Astronomi uočili dosad najsnažniju i najsjajniju supernovu

Zanimljivosti

(FOTO) SPEKTAKL! Astronomi uočili dosad najsnažniju i najsjajniju supernovu

Podeli vest

Astronomi su uočili do sada najmoćniju supernovu, a najveća do sada registrovana eksplozija zvezde deset je puta snažnija od normalne supernove i 500 puta sjajnija

To su preneli naučnici iz Britanije i SAD-a u istraživanju objavljenom u magazinu Nature Astronomy, koje prenose svetski mediji.

Astronomi sa univerziteta u Birmingemu i iz Harvard-Smitsonian centra za astrofiziku u SAD svoje otkriće, nazvano SN2016aps, opisali su kao "ekstremno snažnu supernovu masivne zvezde".

Osim po veličini i sjaju bila je "spektakularna" i po drugim svojstvima, rekao je koautor istraživanja Edo Berger sa univerzieta u Masačusetsu.

Takva supernova emituje samo jedan posto svoje energije u vidljivom svetlu, ali SN2016aps emituje mnogo veći deo od onog koji je uobičajen.

Naučnici su procenili da SN2016aps ima energiju kao 200 kvadriliona gigatona TNT eksploziva.

Eksplozije poput ove, smatraju naučnici, mogle bi da nam pomognu da saznamo o supermasivnim zvezdama koje su mogle postojati u ranom svemiru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija